Читај ми!

Лесковац: Блокада 46 рачуна сеоских месних заједница

Рачуни 46 месних заједница на територији града Лесковца годинама су у блокади. Појединачни дугови, углавном за уличну расвету, достигли су 8 милиона динара, због чега се у овим селима ништа није предузимало. Ипак, чини се да ће дугогодишњи проблем бити решен.

Пространо, невелико, смештено крај ауто-пута и Јужне Мораве, са лепо уређеним вишеспратницама и двориштима Злоћудово је село вредних повртара и предузетника. Годинама стрпљиво чекају улагања.

"Најпре мост би требао да се уради за игралиште, пут да се повеже од Злоћудова до села Бадинце", каже Драгољуб Димитријевић, мештатин Злоћудова.

 

Због дуга од 830 хиљада динара рачун ове месне заједнице у блокади је 1442 дана. Кажу скршених руку нисмо седели. Направили су привремени мост, окречили месну заједницу, засадили дрвеће. Веће инвестиције сами не могу, а идеје за лепше село навиру.

Милан Димитријевић, председник МЗ Злоћудово о томе каже: „Да усмеримо фокус на уређење атарских путева, побољшање живота младих, али бисмо фокус ставили и на очување и заштиту животне средине."

Винарце дели судбуну већине лесковачких села. Кључни проблем је канализација. Али огромно, разуђено место са више од 2000 становника готово је без асфалта.

„То су путеви, путеви који повезују куће, различите делове насеља, али и који воде до пољопривредних газдинстава", каже Владимир Петковић, мештанин Винарца.

Месна заједница у блокади је од 2008. Дуг од 3 милиона динара везао им је руке. Са радошћу су дочекали деблокаду.

„Као Савет Месних заједница можемо да располажемо средствима и доносимо сами одлуке о трошењу и финансирању неких важних пројеката", наводи Катарина Марјановић, председница МЗ Винарце.

Огроман проблем наслеђен је из 2002. Крајем прошле године деблокирано је 10 месних заједница. Ових дана за 29 издвојено је 44 милиона динара. Све ће бити решено до краја месеца.

„Тај процес траје сигурно једно петнаестак дана док се сви рачуни очисте, након тога ће морати да усвоје нове финансијске планове, уз сагласност градског већа моћи ће да коначно буду и те МЗ проходне и да од тих минималних средстава која добијају нешто искористе и ураде на терену", каже Милан Поповић, шеф Одељења за општу управу и заједничке послове града Лесковца.

Град Лесковац је најразуђенија територија са 144 насељена места. За редовно финансирање месних заједница ове године планирано је 44 милиона динара.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи