Лесковац: Колико младима значи помоћ за покретање посла

Ових дана у Лесковцу се отварају физерски и козметички салони, столарске и радионице за производњу колача. Уз субвенције града сопствени посао покренуло је двадесетшесторо Лесковчана. Велико је интересовање и за средства која додељују Национална служба запошљавања.

У тек отвореном козметичком салону тридесетогодишња Милица са осмехом дочекује муштерије. То што је одувек желела уз субвенције града је остварила. За услужне далатности попут ове, каже потребан је најмањи почетни капитал.

"Веома и захвална и задовољна. Наравно нама младима субвенције јако значе. Биће ја се надам убудуће више, да ће посао да се прошири", каже Милица Ђокић, козметичарка.

По 250 000 динара недавно је добило двадесетшесторо Лесковчана. У протеклих 9 година за самозапошљавање град Лесковац издвојио је 51 милион динара. Отворено је 335 предузетничких радњи.

"Неких седамдесетак одсто њих остане на тржишту јер су то заправо неки мали занати и мале услужне делатности које заправо и имају своје тржиште", наводи Јелена Живковић, шеф Канцеларије за локални развој у Лесковцу.

За програм самозапошљавања 5 пута је већи број захтева грађана од предвиђених квота. Са око 35 милиона динара Национална служба запошљавања у прошлој години подржала је 139 предузетниичких идеја у Јабланичком округу.

"Од тога 26 из категорије ромске националности и 4 из категорије особа са инвалидитетом. У овој календарској години очекује се финансирање још 137 будућих предузетника", наводи Марија Стевановић из лесковачке филијале НСЗ.

Нова радна места отварају се и у погонима домаћих и страних инвеститора. У 2021. посао је добило 6800 Лесковчана.

"Највећи број се запослио у већим компанијама попут Јуре и Аптива. Најдефицитарнији били су грађевински радници, затим радници у угоститељству, радници који су обављали послове у фармацији", каже Марија Стевановић.

У протеклих 5 година број незапослених у Лесковцу смањен је за 5000. Мајстори су и даље убедљиво на врху листе најтраженијих радника на тржишту.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи