Ко контролише исправност пољопривредних прскалица

Закон о средствима за заштиту биља предвиђа контролу исправности пољопривредних прскалица и обуку пољопривредника, али не и ко ће то да ради. Каква су искуства пољопривредника и могућа решењa?

Током једне производне сезоне, Бојан Васић пољопривредник из Српске Црње користи прскалицу најмање 20 радних дана. Обуку за рад са прскалицом и хемикалијама није до сада имао:

"Прскалица када се купи, из фирме у којој купиш, само објасне начин рада прскалице, то јест укључивање, искључивање. Да се пази да се не закачи негде грана, да је довољан ниво уља у пумпи, да би пумпа функционисала, да би могла да ствара притисак", каже Бојан.

 

Обука о правилној употреби средстава за заштиту биља је новина која чека ратаре. Циљ је да се правилно користе хербициди и пестициди, јер је приметно да на њивама заврши више него што је прописано.

"Свако овде код нас ради отприлике по хектару. Онако, сипају се отрови од ока, воде од ока, па ако остане мало испусти доле на земљу и то је то. Углавном, сигурно се баца више отрова", наводи Дарко Штевин, из Земљорадничке задруге "Пласт", Српска Црња. 

Предвиђено је да прскалице контролишу пољопривредни механизатори или машински инжењери. Општина Нова Црња жели да финансира њихов рад на својој територији. Средства би се обезбедила од закупа државног земљишта.

"Предложили смо једну иницијативу Министарству пољопривреде, а то је да се ангажују механизатори за општине и да смо ми спремни да ангажујемо механизатора, да платимо његову обуку, како би пољопривредницима изашли у сусрет, како би њима било лакше, како би њима било јефтиније и сматрамо да је то начин како треба да се решава овај проблем", каже Драган Даничић, заменик председника општине Нова Црња.

Према подацима из пописа пољопривреде у Србији има око 130.000 пољопривредних прскалица без атомизера. Контрола би се вршила на сваких 5 година, а проверавали би се дизне, црева, пумпа, као и количина течности коју испуштају.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи