Ускоро нови метеоролошки радари и аутоматизација противградне заштите

Центар одбране од града Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) и након сезоне противградне заштите има пуно посла. Реализују се капитални и развојни пројекти државе, кроз изградњу нових радарских објеката и аутоматизацију система.


У Радарском центру Ваљево, након завршене сезоне, уместо на градоносне облаке, сва пажња је усмерена на изградњу новог објекта и дигитализацију система. Гради се и у другим центрима и шире даљински аутоматски лансери.

"Паралелно исто се гради овакав исти типски објекат у Радарском центру Ужице. Све смо спремили да покренемо градњу Бешлије, Петровца и Крушевца. Значи то је капитални пројекат, средства смо добили од Владе републике Србије. Тренутно је завршена прва фаза у Бачкој од 47 станица. Почела је прва фаза Самоша са планом да се аутоматски лансери у целој Војводини доврше негде половином 2023. године. Осим Ваљева, завршена је Фрушка гора и ми се надамо да ћемо почетком наредне године одмах покренути и завршетак изградње друге фазе Радарског центра Букуље. Тако да ћемо у наредној години стартовати већ и са новим софтверским пакетом за аутоматизацију дејства", каже Зоран Бабић, начелник Центра одбране од града РХМЗ Србије.

У наредне две године кроз развојне пројекте биће уложено 3 милиона евра и за набавку два нова метеоролошка радара. У Центру одбране од града очекују да ће значајна улагања у противградну заштиту, утицати на још већу ефикасност него у прошлој сезони.

"Укупно смо утрошили 13.050 ракета што је у последњих двадесетак година максимум. С тим да смо забележили само негде око 2,6 промила захваћене пољопривредне површине у Србији, негде око 13 хиљада хектара захваћено градом, тако што се тиче штета од града, изузетно смо задовољни и поред екстремно јаких процеса у јуну и јулу месецу", додаје Бабић.

Стабилном снабдевању ракетама, које је, коначно, успостављено у протекле три године, и у наредној сезони допринеће, оптимална буџетска средства као и око 10.000 ракета осталих на залихама.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи