Свест о толеранцији и људским правима

Колико је Лесковац приступачан град за особе са инвалидитетом, проверавали су лесковачки средњошколци. Изложбу њихових фотографија приредио је Центар за самостални живот особа са инвалидитетом, уз подршку Министарства за људска и мањинска права.

Приступачност чини живот лакшим, лепшим и једнаким. Али премостиви су спратови и степенице којима се стиже до појединих атељеа у Школи за текстил и дизајн и захваљујући разумевању и помоћи другара. Зато на фотографијама Предрага Ристића, будућег графичког дизајнера нема школе већ других важних лесковачких институција.
„Крећем се помоћу колица, не могу кад је нешто високо, не могу на степенице", Предраг Ристић, ученик 2. разреда Школе за текстил и дизајн Лесковац.


Својим фотографијама показују зрелост и озбиљност сагледавања проблема особа са инвалидитетом. Поштовање различитости или једнаке могућности могао би бити назив сваке од ових фотографија.
„Веома ми је драго што смо успели кроз један од многобројних начина да проширимо свест и знање о особама са инвалидитетом", истиче Анастасија Ђокић, која је освојила прву награду.
„Ја сам доста свестан овог проблема и зато сам и хтео да се пријавим на конкурс и да учествујем у њему", додаје Дарко Иванковић, који је освојио другу награду.
А да се свест о толеранцији и људским правима носи из куће потврдјује једанаестогодишња Емилија Стојановић, најмладја учесница конкурса и једина ученица основне школе.
"Урадила сам три фотографије, једна од њих је добила посебну награду, ова што је иза мене.Заинтересовала сам се тако што моја мама ради у Медицинској школи па ми је она рекла за овај конкурс" наглашава Емилија Стојанович, ученица 5. разреда ОШ „Коста Стаменковић" Лесковац.
Проблемом приступачности Лесковац је почео да се бави пре 20 година. Уклањање баријера, приступне рампе, персонални асистенти, лични пратилац детета. Има још простора за приступачније животно окружење.
„Приступ услугама социјалне заштите, приступ комуникацијама, информацијама и свим осталим сегментима друштва које су једноставно невидљиве, а постоје" каже Светислав Марјановић, Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Лесковац.

Изложба фотографија „Лесковац, приступачан град" Центра за самостални живот особа са инвалидитетом уз подршку Министарства за људска и мањинска права није намењена само особама са инвалидитетом којих је у граду око 8000 . Напротив.

 

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи