Кулинарске радионице на радост свих чланова сомборског Удружења слепих

Да хуманост нема границе, показују и чланови Удружења слепих и слабовидих особа из Сомбора, који последњих неколико месеци кувају оброке за своје чланове, али и за социјално угрожене породице.

За Марту Ваш, чланицу Удружења слепих из Сомбора, свакодневна припрема топлих оброка је отежана. Волонтери јој на кућну адресу доносе кувана јела, а како каже, воли када је обиђу и ужива у њиховом друштву.

"Ја сам се изненадила како је једна пуњена паприка пуно боља него да сам ја сама направила. И када сам чула да је то све ручице наших младих који то кувају и спремају и недељно једном добијем, пошто сам сама у кући. Ја сам јако сретна", додаје корисница Марта Ваш.

Жељко Јојић је члан удружења више од 40 година и неопходна му је туђа нега, па о њему брине сетра, којој много значи то што волонтери помажу и доносе ручак.

"Не знам да ли може бити боље од овога. Заиста. Хвала им на свему, на сарадњи и на хуманости и на волонтерима што раде. Млада деца, активна и заиста су баш способни", додаје Милка Латас, сестра корисника.

Волонтери припремају, уз кувана јела, још и слаткише, палачинке са еурокремом и принцес крофне. Када временске прилике дозвољавају, кувају и паприкаш, а како каже Борис Тилчер, један од волонтера, прави кувар не одаје тајну доброг паприкаша. Борис не крије задовољство када прича о радионицама.

"Значи ми јер после сваке радионице делимо оброке нашим члановима који не могу да дођу и мене то чини срећним и то је једно хумано дело", објашњава волонтер Борис Тилчер.

Кулинарске радионице су пројектна активност и финансиране су од стране града и ресорног министарства, али неретко и чланови сами помогну њихову реализацију, јер им оне помажу приликом осамостаљивања.

"Основна идеја јесте била да се кроз ову активност наши млади чланови оснаже, да радимо на јачању вештина самопослуживања, а такође, као крајњи циљ јесте припремљене оброке поделити нашим старијим члановима који живе у једночланим домаћинствима" каже Данијела Голубовић, секретарка Удружења слепих и слабовидих Сомбор.

Осим чланова, куване оброке добијају и чланови групе Оброк за породицу Сомбор. На овај начин слепе и слабовиде особе дају значајан допринос заједници и утичу на то да постану видљвији за околину.

 

 

 

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи