У ваљевској пивари опрема нова, рецептура стара
Ваљевска пивара, најстарији привредни колектив у граду на Колубари, две године после приватизације и са потпуно новом опремом остаје верна традицији.
Од мале ручне радионице у којој је технологију успоставио пиварски стручњак из Баварске Јозеф Ајхингер, Ваљевска пивара сада је у фази модерног развоја.
Две године након приватизације, група Brauerei, купила је насавременију опрему за производњу пива. Пустили су у рад осам нових ферментора, постројење за производњу паре и пропагацију квасца.
"Куповином нове опреме пивара је задржала и даље традиционалан начин производње. Обрадом сировина и кувањем остали смо при тој технологији која је већ толико година у Ваљевској пивари присутна", каже Славица Томашевић, дипломирани технолог.
"Куповином нових ферментора осигурали смо правилно вођење процеса врења. Овај поступак ће бити потпуно аутоматизован, повезан са пропагацијом квасца који се производи у нашој лабораторији више од 40 година", објашњава Ивана Николић, допломирани технолог.
Уградњом нове варионице за кување пива до краја године, пивара ће у потпуности заменити стару опрему. Поред ваљевских, по старој, традиционалној српској рецептури, овде производе и Јагодинско пиво.
"Ваљевска пивара је у претходних две године испоштовала све обавезе према држави. Уложила је преко пет милиона евра у опрему, до краја године ћемо уложити још три милиона евра. Конкуренција је велика, тржиште је пробирљиво, ово је начин опстанка и напретка", наводи Зоран Божић, заменик директора Ваљевске пиваре.
Тридесет пет радника проглашено је технолошким вишком. Свима су исплаћене отпремнине. У пивари је сада 125 запослених, међу њима је деветоро технолога.
Коментари