Читај ми!

Ове године без парадајза и паприка у 11 села лебанске општине

Почео је попис штете после невремена праћеног градом и олујним ветром, које је током викенда погодило села у општини Лебане. Извесно да ће локалној самоуправи бити неопходна помоћ ресорног министарства пошто нема куће која није претрпела штету а бар четвртини повртара уништени су сви засади на отвореном.

Немоћ и неверица на лицу тридесетогодишњег Александра Станковића. Од засада парадајза и паприке за понос, остала је пустош. Мука, зној, огромно улагање нестали су за двадесетак минута.

"Уложио сам 4 хиљаде евра у своју производњу, имам хектар под поврћем, 30 ари парадајза и 70 и кусур, скоро 80 паприке, све је то уништено. Можете сами да видите да од тога нема ништа, да немамо буквално деци сладолед да купимо," јада се Александар Станковић из Пертата.

Од ајварке нема ни листа. Град, ветар и обилна киша сравнили су паприку са земљом. У Пертату се ове јесени неће осетити мирис ајвара.

"Прошле године град, сад град", подсећа Новица Ђокић, "ни прошле године ништа нисмо имали, само две вреће за наше потребе."

Берба парадајза на отвореном требала је да почне за десетак дана. Очекивали су рекордан род, али уместо десетина тона парадајза остале су празне руке и огромни губици.

"Укупно око 7,5 хиљада корена парадајза, 30 ари паприке, све је уништено", каже Бобан Ценић.

Иста слика и у суседним селима. Невоља и бесповратна штета и у Ћеновцу. Уништено поврће на отвореном, оштећени пластеници. То потврђује и Александар Митић: "Три пластеника су ми уништена, у њима исто краставац, око 3.000 корена имам."

У истом дану Александар Станковић је осетио највећу радост и огромну горчину – добио је дете, а изгубио приход и вољу да ради на земљи. Нада се помоћи.

"Ја немам више ни новац ни средства за ову производњу, то све кошта, кошта семе, кошта хемија", каже он.

Попис штете на усевима и засадима је почео. Нема домаћинства у Доњем Пољу лебанске општине да није на губитку.

Горан Лазаревић, помоћник председника Општине Лебане, каже да очекују помоћ ресорног министарства. "У преговорима смо са њима, добили смо инструкције да им се обратимо кад завршимо попис штете."

Надлежни тврде да је на подручју целе општине Лебане испаљено стотину ракета. За градоносне облаке очегледно је било неопходно далеко више!

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи