Читај ми!

Слике оживе после Анђелијине конзервације

Још као студент на Факултету примењених уметности у Београду, Анђелија Бранковић из Новог Села код Врњачке Бање је почела да се бави конзервацијом и рестаурацијом слика и графика. Недавно је дипломирала и сада се професионално бави овим послом, а житељи из села и околине Врњачке Бање са пуно поверења јој доносе стара и вредна уметничка дела.

Анђелија Бранковић ових дана враћа стари сјај једном делу непознатог аутора насталом у 19. веку. У питању је уље на платну које је већ трећу генерацију у власништву породице из Новог Села код Врњачке Бање и за њих је од непроцењиве вредности. Прво је као студент, а сада и као дипломирани конзерватор обновила и сачувала много таквих дела. Нека су насликана на волујској или свињској кожи, а нека су настала лакирањем графичких отисака, техници која је била врло популарна пре две стотине година.


"Људи ми доносе слике од када су сазнали чиме се сада бавим и од када сам кренула на факултет. Пријатељи су први почели да ми доносе слике, а онда су касније људи који су чули шта је конзервација и рестаурација такође донели неке своје омиљене слике које су мислили да не може да се спасу", каже конзерваторка Анђелија Бранковић.

У Врњачкој Бањи и околини нико се више не бави конзервацијом и рестаурацијом. Скуп је то занат јер се користе најквалитенији и најскупљи материјали. Пигменти, уљане боје, шпакле и фото апарати. Није се догодило да одбије странку ма колико слике биле старе и вредне.

"Доносе ми дела која се ја неки пут уплашим као млад конзерватор да прихватим. Али сам такође поносна да имају толико поверења у мене која је тек почела да се бавим својом струком и захвална сам им на томе", додаје Анђелија .

Анђелијина прва љубав је било сликарство. Слика и даље. Чак је учествовала и на ликовној колонији Фонтана где је као намлађа учесница заправо крала занат од старијих сликара. Планира да упише мастер ове године и посвети се конзервацији и монументалних дела.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи