Лозница, Крупањ и Црна Трава понели титулу "Шампиони предузетништва за 2020. годину"

Као најуспешнији промотери покретања нових бизниса и коришћења националних и локалних подстицајних мера Лозница, Крупањ и Црна проглашени су за најбоље у прошлој години. Такмичење "Шампиони предузетништва" покренуто је на иницијативу НАЛЕД-а, а под покровитељством Владе Републике Србије.

Због епидемије 2020. година за многе предузетнике била је година кризе, отпуштања радника и гашења предузећа. Једна од фирми која је уз подршку подстицајних мера државе и локалне самоуправе успела да опстане и задржи свих десет радника јесте и лозничко предузеће за производњу картонске амбалаже.

"Сви ти подстицаји које су нам држава и град давали су нам помогли да превазиђемо тренутно кризу око ковида и практично су нам омогућили да наставимо да послујемо у нормалним околностима. Захваљујући свим тим подстицајима смо могли да сервисирамо плате на време и све остале обавезе које су произилазиле из текућег пословања", каже Предраг Цветиновић, власник фирме "Паком".

У категорији великих локалних самоуправа награда Шампион предузетништва припала је Лозници, која је између осталог, током прошле године ослободила привредне субјекте закупа пословног простора у власништву града, обавезе плаћања комуналних услуга и грејања за све кориснике градске топлане.

"Ми имамо повећање за 131 преузетничку радњу у 2020. години, када су у питању привредна друштва ту имамо такође повећање за 16 нових привредних друштава", истиче Видоје Петровић, градоначелник Лознице.

Такмичење у организацији НАЛЕД-а покренуто је као стимулативна мера националног програма за субијање сиве економије. Општине су биле подељен у три категорије према броју становника.

"Гледали смо колико има новооснованих предузећа у различитим формама и привредних друштава и предузетничких радњи и колико је корисника мере коју сам поменула из националног програма за субзијање сиве економије, мере пореског осбођења почентика у пословању, то је мера за коју смо се здушно залагали држава ју је прихватила и одлучила да све оне који желе да се упусте у предузетничке воде у првој години ослободи плаћања пореза и доприноса" наглашава Виолета Јовановић, извршна директорка у НАЛЕД-у.

Уз Лозницу, признање НАЛЕД -а добила је и Општина Крупањ која је својим локалним акционом планом запошљавања за почетнике у пословању предвидео бесповратна средства, и Црна Трава у којој је током 2020. основано 78 привредних субјеката, претежно у секторима грађевине и услуга.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи