Читај ми!

Припреме за Курбан бајрам

Муслимани се сваке године данима унапред припремају за обележавање празника. Бирају се најбољи курбани, најчешће овнови али и друге жртвене животиње. А у породици Мељановић из Новог Пазара о одабиру курбана знају све генерације.

Елдара смо снимали и прошле године када је имао само шест година. О курбанима је тада говорио овако:

„Најлепши је онај млади, што је био фарбан на леђима." А како он изгледа? "Лепо. Овај овде." Ајде, молим те привуци га да видимо како то изгледа. "Само што је тежак. Значи тај је најбољи." А што је најбољи? "Што је лијеп и млад. И дебео."

Годину старији, и наравно искуснији. О овновима, Елдар зна више од својих вршњака па и знатно старијих суграђана.

"Ми имамо ове што су обележени на главу, одмах код рогова што су обележени зеленом бојом то су овнови од годину. То су све јагњад, мало се узличели на овнове али то су све јагњад. Порасли им можда брже ови рогови, а ништа није они су сви јагњад. Млади, јагњад. А то је све здраво."

На питање да ли неко на Дојевићу о овновима и овцама зна више од њега, Елдар одговара:

"Па старији понеки, али и ја исто знам."

А курбан се пажљиво бира. Не сме да има недостатака било које врсте.

"Предметом курбана или што се на име обредне жртве приноси са овом намјером је потребно да испуњава веома важне увјете, прије свега који се тичу старосне доби, али исто тако и одређених физичких особина. Јер, када имамо на уму чињеницу да вјерник жели да се са својом жртвом приближи Господару логично је разумјети да то мора бити најквалитетнији дио иметка" истиче Решад еф. Плојовић, из Исламске заједнице у Србији.

Бајрам ће почети Нмазом, јутарњом молитвом након које мушкарци обилазе гробља тиме исказујући поштовање прецима. Месо курбана дели се на три дела, породици, родбини и људима у потреби а жене припремају богату трпезу. Обичај је да се током празника обиђе велики број пријатеља, рођака и комшија.    

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи