Читај ми!

Како раде Врањанци кад угреје и бетон

У Врању температуре данима достижу или прелазе 35 степени. У таквим условима, на отвореном је најтеже радити. Наша екипа из Врања разговарала је са грађевинцима и радницима комуналних предузећа.

Температура ваздуха висока, на градилишту виша за још пар степани када се угреје и бетон. Грађевинци су, кажу, навикли на високе температуре, паузе имају, али сваки минут користе да што пре заврше посао, саграде објекат.

 

"Користимо доста течности, имамо паузе, шта да вам кажемо, тежак је посао, гвожђе је вруће, армирање и физички напорно."

"Најтеже је од 11 до три сатa. Ми не радимо дуго, радимо од седам до пет. Имамо сокове, имамо воду", кажу неки од анкетираних.

На улици и високим температурама, а ретко у хладу су и радници градске чистоће. Радно време почињу у раним јутарњим сатима.

"Око једанаест сати склањамо се на десет минута, па поново почињемо. Пунимо наше флаше са водом, тако да шофер који нам доставља воду увек је ту на терену са нама", каже Самир Јашаревић, радник ЈКП Комрад у Врању.

"Радници су сви обезбеђени заштитном униформом, прслуци, качкети, флаширана вода се даје њима", наводи Зоран Димитријевић, директор ЈКП Комрад. Додаје: "У сектору механизације већина наших возила је климатизована, тако да радницима, возачима обезбеђујемо колико, толико, нормалне услове рада."

Због високих температура повећана је потрошња воде у Врању, а чести су и кварови на мрежи. Азбестно цементне цеви пуцају дневно на више места у граду.

Радник саветује: "Чешће паузе, хладна вода и то је то, хладовина." А на питање колико сати дневно раде и када је најтеже, одговара: "Осам сати је радно време, али радимо по два три сата, па се мењамо."

Повећана је и потрошња електричне енергије због употребе климатизованих уређаја. Град се расхлађује редовно, ујутру се перу улице, а стабла и зелене површине се заливају свакодневно.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи