Врањанци са мигрантима уредили свој еко парк

Реконструисано је двориште вртића "Чаролија" у Врању. Еко парк су уредили представници Комесаријата за избеглице и миграције, Међународне организације за миграције, вртића, родитељи и деца миграната и локално становништво.

Коришћен је природни материјал, већином рециклиран, од палета су направљене клупице, постављене су љуљашке, клацкалице, уређен летњиковац.

"Посађене су и тује, украсно биље. Ново је, васпитачице су га спремиле јер нас воле и пазе.Ми и моји другари се дружимо, и то што се пријатељство шири. Највише ми се свиђа љуљашка
и оно за пењање, овде горе" сагласни су малишани.

"Једно безбедно, здраво и радно окружење које је у ствари окружење за рад, за игру, за дружење", каже Весна Џикић, директорка предшколске установе.

Месец  дана радили су заједно, деца, родитељи, Комесаријат, ИОМ, васпитачице, мигранти, комшије. Уложено је више од  500 сати волонтерског рада.

"Искрено нисмо на почетку веровали да ћемо све стићи у том кратком року, али подршка заједнице поново се показала као права ствар. Од срца смо сви дали и добили једну лепу енергију, једну лепу причу која је сад почела", каже Милица Анђелковић Јовановић из ИОМ.

"Да се негде створи прилика за безбедну социјализацију, повратак тим нормалним друштвеним активности, да се на безбедан начин учи и ради и да се људи наставе међусобно познавати и зближавати" истче Јелена Рибаћ из ИОМ.

Петнаесторо деце миграната било је до сада у вртићу Чаролија, повезали су се са вршњацима из Врања, прилагодили локалној средини. У Прихватном центру у Врању више  нема миграната, објекат  се реновира, а од јесени ту ће бити Центар за азил.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи