Оне су направиле патент за екстракцију воде из дрвета

Као победници националног првенства, на Европском такмичењу 40 ученичких компанија у Литванији, Србију ће представљати ђаци Крушевачке гимназије. Јована, Тања и Николина из ученичког предузећа "Натура суприме" патентирале су справицу Дроп за екстракцију воде из дрвета.

Када у планини останете без воде а немате у близини реку, поток или извор ... ученице Крушевачке гимназије вам поручују да има решења за ваш проблем. Вода је свуда око нас, у брези, јавору, бору или храсту. Довољно је да код себе имате Дроп.

"На идеју смо дошле гледајући филм "Игре глади", зато што главни глумци траже помоћ. Она је остала без воде неколико сати и помоћ јој долази у виду направице која она ставља у стабло и добија воду. Ми смо се одлучиле да се распитамо, да ли је то стварно могуће, како све то функционише и када смо сазнале да то нигде нема на тржишту, одлучиле смо се да је то наша идеја", каже Јована Радисављевић, директор компаније.

"За Дроп смо користили унивевезални струг којим смо исекли цев, затим ручну малу брусилицу којом смо дотерале радијус и шавове као и глодалицу којом смо направиле два каналића која се користе да се окачи посуда уколико скупља велику количину воде из дрвета", истиче Тања Младеновић, ученица иноватор.

На овом пројекту крушевачке ученице радиле су 6 месеци. Прва су генерација друштвеног смера која у редовној настави има предмет "Економија и бизнис".

"Наш производ смо тестирали на Јастрепцу, а такође смо контактирали стручњаке са Шумарског факултета који су нам дали мишљење да наш производ не штети дрвету јер само дрво има способност регенерације", наглашава Николина Радовић, ученица иноватор.

"Толико труда, толика жеља, толико рада је уложено који је на крају довео до овако сјајних резултата. Девојке се припремају максимално и сигурна сам да ће нас представљати у пуном сјају. Наравно, надамо се и очекујемо и неку награду" додаје Марија Урошевић, професорка, ментор пројекта.

Ове године расписан је и конкурс за најбољег наставника у програму ученичких компанија Европе. На такмичењу у Литванији Србију ће представљати ментор овог пројекта, крушевачка професорка Марија Урошевић.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи