Читај ми!

Ваљево: Нова опрема Центру за вантелесну оплодњу

Центру за вантелесну оплодњу Ваљевске болнице Ротари Е клуб Србије донирао је опрему за криоскладиште вредну 45 хиљада долара. Пројектом "Ротари за породицу", желе да допринесу развоју репродуктивне технологије и побољшању приступа дијагнози и лечењу неплодности.

Бојани и Немањи Билић из Ваљева срећа се осмехнула и вантелесном оплодњом добили су кћерку Елену. Брзо су одлучили да најновијим достигнућима медицине покушају да буду родитељи. Елена је једна од 470 беба до сада рођених у ваљевском Центру за вантелесну оплодњу.

 

"После годину дана безуспешног остајања у другом стању одлучили смо се на вантелесну оплодњу и прва нам је успела. Добили смо ову прелепу девојчицу. Нашој срећи није било краја", каже мајка Бојана Белић.

Поред стандардних метода, од пре три године овде и замрзавају јајне ћелије и имају трудноће настале на овај начин. Нова донирана опрема модернизоваће и проширити капацитет постојећег криоскладишта са посебним акцентом на његову безбедност.

"Добили смо један део опреме који до сада нисмо имали, који у умногоме олакшава рад у лабораторији", каже др Бранко Будимировић, шеф одсека за ВТО. "Онда, добили смо други део опреме који ће стабилизовати можда неке параметре, лабораторијске параматре и донекле повећати капацитете у раду."

Центар за вантелесну оплодњу Ваљевске болнице усвојио је методу криопрезервације како би паровима пружио могућност да сачувају неискоришћене ембрионе за следећи покушај или нову бебу, или да одложе ембритрансфер - када то лекари саветују или на пример у ситуацији пандемије Kовид-19.

Мирка Ђорђевић, клинички ембриолог каже да су део опреме и одређени дигитални уређаји: "Они ће мерити све параметре тог криоскладишта и омогућити нам једну врсту аутоматизације, а део опреме је један систем који ће цело складиште учинити безбедније у смислу рада са тим течним азотом и са самим узорцима."

Ваљевске бебе из епрувете живе и ван Србије. У Америци, Аустралији, Европи.
Центар за вантелесну оплодњу изванредне резултате постиже посебним залагањем стручног тима и праћењем најсавременијих достигнућа у овој области медицине и иде у корак са светом.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи