После 15 година у Ваљеву СОС телефон за пријаву насиља

Намењен је не само Ваљевкама, већ и житељима преосталих 5 општина Колубарског округа. Број телефона је 014 221 904 и отворен је за позиве радним данима од 16 до 19 сати. За ову услугу социјалне заштите у трајању од годину дана из ваљевског буџета издвоијено је 1.550.000 динара.

Центар за социјални рад у Ваљеву евидентирао је 105 пријава насиља у првих шест месеци ове године. Пријаве је поднело 86 жена и девојака и 19 мушкараца.

За подршку и осниживање жена и девојака сада ради СОС телефон, 014 221 904, радним данима од 16 до 19 сати. За разговор са жртвама ангажоване су чланице Удружења "Алтернатива Плус".Оне су  завршиле цертификовану обуку за ову услугу социјалне заштите.

Весна Марковић, психотерапеуткиња,каже: "Некада жене трпе насиље а нису у то  сигурне. Значи, није у питању само физичко и сексуално, у питању су и сви остали облици насиља, економско,психолошко. За оне девојке и жене које су претрпеле или трпе насиље, постоји неко ко ће да их саслуша, ко ће да их разуме, ко ће да их подржи, ко ће да их оснажи да оне донесу одлуку шта ће са тим даље."

Реч је о једном од највећих проблема у друштву, међу стратешким циљевима Савета за родну равноправност Града Ваљева је смањење и елиминација насиља над женама и девојкама.

Мила Грујичић, Савет за родну равноправност Града Ваљева, каже:"Пошто овај Локални акциони план важи до 2021. ми за период од 2022. до 2026. морамо донети нови локални акциони план за родну равноправност. Ту ћемо предвидети, поред унапређења положаја жена и истицања родне равноправности као једног од важних принципа за развој друштва, и отварање сигурне куће."

У 2020. години ваљевски Центар за социјални рад имао је 194 пријаве насиља. У Колубарском округу свеже је сећање на случајеве са смртним исходом у мају и јуну ове године. У Ваљеву је бивши партнер убио тридесет четворогодишњу жену, па себе, а у једном селу код Лјига 16-годишња трудница је ножем усмртила невеначног супруга.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи