Како уз помоћ државе сиромашне општине постају боља места за живот

Захваљујући новим пројектима 40 неразвијених општина добиће водоводе, зелене пијаце, мостове, путеве, реконструисане школе. Министарство за развој недовољно развијених подручја финансира њихову израду са 320 милиона динара.

Са сеоског извора снабдевају се мештани куршумлијског села Тиовца водом за пиће. Техничку  у цистернама или бурадима  довозе са 5 километара удаљеног изворишта. Неопходна је за домаћинство, али и за сточарство и воћарство.

"Годинама доле иде, носи судовима, доле пери веш, тера се то, петља се, да би се опстало, али тешко," јада се Миро Аврамовић.

Ради Лакетић каже да је најгоре зими. " Жао ми је њих,  по снегу мучим се и ја  са њима.Много нам значи да добијемо купатило, да га имају и наша деца."

Војимир Чарапић, заменик председника Општине Куршумлија, каже да је за ову годину  предвиђена изградња црпне станице са пумпним постројењем у селу Тиовац и водоводна мрежа у дужини од 1275 метра.

 Трговиште ће,пак, припремати документацију за више урбанистичких пројеката, а 7 милиона динара добија од Министарства  да регулише речни ток Трипушнице и реконструише мост у Радовници. Локална самоуправа је већ имала спреман пројекат, улаже још 4,6 милиона динара.

Обнављани су мостови у Трговишту након поплава 2010. године, први мост био је донација фирме Тончев градња., Мост у Радовници није реконструисан од изградње.
Небојша Трајковић, заменик председника општине Трговиште, оцењује: "Од великог нам је значаја ово Министарство, ми смо сиромашна општина која сваку помоћ користи на најбољи начин, као што се може приметити, користимо за рекострукције, препарцелације."

 Различите су пројекте предложиле локалне самоуправе, углавном је реч о инфраструктури, градњи, реконструкцији, санацији. Битан део је и област израде пројектно-техничке документације.
"С обзиром да сам био дуго година председник једне неразвијене општине као што је Сурдулица, да је главни проблем недостатак пројеката и недостатак кадрова у тим неразвијеним општинама, хтели смо да преко овог Министарства доделимо средства како би могли да одраде пројекте, да могу да конкуришу за следећу буџетску годину. Успех Министарства и мене као министра биће ако успемо да сваке године по једна, по нека општина изађе из реда мање развијених општина," каже Новица Тончев,министар за развој недовољно развијених подручја.

 У Србији 44 општине према степену развијености спадају у четврту категорију. Уредба о утврђивању програма подршке недовољно развијеним општинама, коју је усвојила Влада Србије, пружа могућност неразвијенима да затраже финансијску помоћ за реализацију планова.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи