Читај ми!

Да ли је време за пооштавање казнене политике према дрвокрадицама

На мети крадљиваца дрва на подручју Кикинде сада су и салаши, објекти удаљени од путева. У нелегалну сечу долази се са машинама, људством, приколицама и прикључним возилима. Истрагом још нису откривени починиоци тих недела.

Јела и Вера Предојев, на  салашу смештеном између Кикинде и Новог Милошева, гледају последице посете дрвокрадица који су крајем прошле године посекли и однели десет багремових стабала старих више од 60 година. 

Још један од случајева нелегалне сече у забаченим подручјима, далеко од путева између банатских градова. Три недеље касније, за две пензионерке из Кикинде, ново непријатно изненађење. 

"У међувремену смо поново обилазиле, било је у реду, тек након три недеље поново су лопови дошли и посекли још 15 стабала. У ствари преко 15 стабала, јер толико је стављено у записник и све је багремова шума. Ова шума је нама штитила салаш, то је заштитини појас. Да смо хтеле да посечемо, ми смо то већ одавно могле посећи. Ова два воћњака одржавамо и нама смо створиле овде мали рај на земљи, а лопови су дошли и све нам уништили," жали се Јела Предојев.

У овом случају истрагу воде полиција, Покрајинска инспекција за шумарство, као и недлежне градске институције Кикинде.

"Две сестре су остале без 26 стабала багрема старијих од 60 година", наводи Мирослава Крнић из Секретаријата за екологију Кикинде.

То је нешто што, каже, надлежни органи, полицијска управа и пољочуварска служба,  и шумарски инспектори  треба најстроже да казне.

"Багрем јесте најраспрострањенија садна врста, поред тополе, на овом подручју Баната. И медоносна врста. Старост стабала је неких од 50 до 150 годинао, где он постиже своју праву виталност", наглашава Крунићева.

Општа оцена представника државних органа и јавности је да се проблему нелегалне сече и крађе дрва може једино одговорити високим казнама и оштријим судским мерама за починиоце.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи