Први радни дан српских угоститеља после двомесечне паузе

Од данас би требало да прораде кафићи и угоститељски објекти , после двомесечне паузе, уз поштовање свих наложених мера предострожности . Угоститељи су добили смернице за даљи рад које се односе на запослене и на госте. Инспекција ће, најављује се, проверавати поштовање мера, а угоститељи су одговорни по Закону о заштити здравља становништва.

Поједини су овај понедељак дочекали спремно, као што је то случај у Суботици и Палићу, где је већина кафеџија јутрос дочекала прве госте, уз поштовање свих  мера превенције. Најпосећеније су биле летње баште, чији је капацитет углавном преполовљен.

"Пре отварања смо извршили дезинфекцију, смањили смо капацитет. Обезбедили смо сву заштитну опрему за конобаре и шанкере, рукавице маске, то је обавезно, они дезинфикују пре и после сваког госта, столове, носе алкохол са собом, на уласку у локал имамо заштитне баријере," каже Марија Христов, менаџерка у суботичком  кафеу "Хаусбранд".

 У првом плану је заштита запослених и гостију, али мере отежавају рад, нарочито конобарима.

Данило Михалџић, конобар, каже да маске отежавају дисање, то опет отежава кретање, а његов посао подразумева да се дневно пређе и више од километра.  

 Прописане мере појединим угоститељима толико су отежале функционисање да локале од јутрос нису ни отворили. Дезинфицијенсе и заштиту је требало набавити у кратком року, све то кошта, а посао је стајао. Проблем је и полицијски час од 18 чаова, када уобичајено имају највише посла. Ипак, поједини власници успели су да се организују, па су и Вршчани данас могли да попију еспресо у кафићу


Власник кафића "Гранд"у Вршцу, Богданка Димови, каже да није тешко испунити мере предострожности, већ је питање да ли ће се људи плашити и даље. 

Ограничења у квадратури и дужини радног времена били су непремостива препрека и за нишке угоститеље, па је свега 20 посто од укупно 550 регистрованих угоститеља у Нишу од јутрос сачекало прве госте, кажу у Удружењу угоститеља у том граду. Остали ће ипак сачекати даљу релаксацију мера.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи