Од понедељка Крушевљани поново могу да посете музеј у свом граду

Након нешто више од месец дана, због ванредног стања, Народни музеј у Крушевцу отвориће своја врата за посете у понедељак. Љубитељи историје имаће прилику да виде 23 000 музејских експоната који аутентично сведоче о завичајним вредностима овог краја Србије.

Ово је део видео презентације сталне поставке Народног музеја у Крушевцу. На сајту установе и преко друштвених мрежа приказује се петоминутни спот о овом културно-историјском здању.

"Фактички ми нисмо имали посете ка ни један музеј у Србији. У питању је једна ствар која је још увек нова, још увек свежа и на оба спрата музеја ту је једна атрактивна модерна презентација", каже Александар Милетић, музејски едукатор.

За време ванредног стања, организована су дежуртсва у музеју а већина запослених радила је од куће на сређивању картона и дигитализацији експоната. Све је спремно да се поново отворе врата овог музејског здања.

"Наравно још увек неће бити групних посета а за појединачне посете обавезно је ношење рукавица, заштитних маски. Дезинфекциона средста су на сам улаз у музеј и бићемо спремни. Добили смо подршку од града у одређеном броју маски и тако да посетиоци који желе да уђу у музеј а немају маску добиће на улазу сва могућа дезинфекиона средтва и на тај начин ће моћи да посете музеј", истиче Горан Васић, директор народног музеја у Крушевцу.

Народни музеј у Крушевцу основан 1951., пре годину дана потпуно је реновиран и заузима значајно место у музејској мрежи Србије. Ово историјско здање годишње посети око 22 000 људи.

Крушевачки народни музеј у простире се на 2000 квадратних метара простора. Подељен је у неколико тематских целина, од праисторије до двадесетог века, наравно са акцентом на српску средњевековну државу, када је Крушевац био престона варош на челу са кнезом Лазаром Хребељановићем.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи