Бомбардовање у 78 слика

Изложбом "78 фотографија" - симболично, једна слика за сваки дан бомбардовања, у Врању се обележавају две деценије од НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије.

Најтежи тренуци разарања - срушени мостови, куће, зграде, избегличке колоне. Немоћ и бол на фотографијама, осећају и они који их после 20 година посматрају.

"Гледам ове слике и стварно не могу да замислим како је било тим људима тада", кажеЕмилија Миленковић, ученица гимназије "Бора Станковић" у Врању. "Некако саосећам са старијим генерацијама, причали су ми како је било и ја по њиховим причама нисам могла да замислим да је то било овако тешко и овако потресно."

Фотографије различитих аутора, настале су од 24. марта до 10. јуна 1999. године, приказане су и насловне стране новина у то време.

"Подсетник за незаборав онима који су ова времена преживели, а генерацијама које су рођене, можемо рећи, срећом након ових немилих догађаја, треба да буду опомена за будућност", рекао је бригадни генерал Слободан Стопа, командант 4. бригаде Копнене војске.

Током НАТО агресије било је око 2300 ваздушних удара на више од хиљаду објеката широм земље, гађана су и електроенергетска постројења, пруге, болнице. На више локација у Врању, Бујановцу и Прешеву коришћена је и муниција са осиромашеним ураном.

"Желимо као млади да знамо које су последице у вези свега тога, да ми као млади памтимо и не заборављамо овакве злочине и да ћемо увек да их се сећамо", каже гимназијалка из Врања Ања Кафеџиска.

"Иако сви знамо како нас је рецимо немачки писац Гете описивао, као један од добрих веома, родољубних народа, и сад видите како нас неко оптужује за покушај етничког чишћења и све што смо сазнали било је крајње зло, а начин на који су нас представили свету, био је врло лош", истиче гимназијалац Ђорђе Стојановић.

Министарство одбране представило је изложбу коју Врањанци могу да виде у Дому Војске до 7. јуна, после тога биће изложена и у другим градовима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи