Пословну прилику искористио само један српски привредник

Сплит у фебруару привуче велики број привредника који, доласком на Адриатик гастро шоу, покушавају да зараде током предстојеће туристичке сезоне. Међу 520 излагача, учествовала је само једна фирма из Србије, којој се такав пословни потез прошле године добро исплатио.

Српски привредници добродошли су у Хрватску, тврде организатори сајма Адриатик гастро шоу у Сплиту, који је увертира у предстојећу туристичку сезону.

"Само прошле године кроз Хрватску прошло дванаест милиона туриста", истиче Јосип Бузачић, директор сајма "Адриатик гастро шоу", "што мултиплицира огромну количину новца, а самим тим и пословних прилика, како за све господарственике из Хрватске, тако и цијеле регије."

Већ две године на сплитском сајму из Србије је само један излагач. Њему се сајамски наступ добро исплатио.

"Опремили смо три брода, три туристичка брода и два локала у самом Сплиту", каже Живко Катић, произвођач намештаја у Пожеги. "Захваљујући прошлогодишњем сајму добили смо још једно опремање брода у Сплиту."

Хрватско тржиште српски привредници желе да освоје намештајем. Критеријуми које треба да испуне исти су као и за остале учеснике у тржишној утакмици, а то су цена и квалитет.

Раде Митровић, произвођач намештаја из Пожеге, сматра да има простора за све врсте производа. Уговорени су нови послови у Сплиту, а од сајамског наступа очекују послове и у другим деловима хрватског приморја.

У Поречу су широм отворена врата туристима и пословним људима.

"О политици гледамо на дневнику у 19.30, а економија нам је од 7 ујутру до 19.30", каже Адриано Пожарић, организатор сајмова Хореца и Релакс Адрија у Опатији. "Вријеме је да почнемо гледати како можемо сви заједно радит, сурађивати и производити, а онда ћемо лако о другим стварима."

Пуног стомака боље се размишља. А за то Хрвати имају ново оружје: лако сварљиве тестенине - спремају се за само три минута.

Према речима Срђане Јевтић, финалисткиње куварског шоуа, сви састојци су природни: 

"Не користе се никакви додатни конзерванси. И мислим да је то најбитније за данас да једемо здраво, а уз то је јако фино. Сад ћете пробати."

И пробали смо - заиста је укусно, а у Сплиту смо се уверили да хрватски привредници српско тржиште намеравају да освоје гастрономијом.

"Гастрономија је можда најљепши вид економског повезивања", сматра Зоран Шимунић, произвођач тестенина из Загреба, "јер, гастрономија је ужитак. Кад се нађемо на пољу ужитака, онда све друге ствари падају у заборав."

Привредници поручују да би тиме требало да се баве политичари, као главни кувари око балканског лонца, коме не треба никада дозволити да прекипи, како би се сачувала и неговала разноликост укуса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи