Отворена савремена сточна пијаца у Акмачићима

Нововарошко село Акмачићи коначно је добило савремену сточну пијацу у центру села, уместо дивље и неуређене која је деценијама радила надомак школе ометајући наставу. Пијаца у Акмачићима једини је регистрован простор за легалну продају стоке у нововарошком крају.

После ценкања увек је били и задовољних и незадовољних, оно у чему су се сложили и купци и продавци је да коначно у Акмачићима имају уређен сточни пијац на новој локацији, за разлику од некадашњег када су стоку јурили и по шуми.

"Ово су много бољи услови него што су били на првој пијаци, тамо је била само вага неограђено, није имало за шта ни да се свеже стока, ништа, али сад има и вага, ограђено је, можемо и да пустимо стоку", каже Неџад Хајрадиновић, Сјеница.

"Има туне и ветеринар и то, може папири да се изваде, нема потребе да идемо у Нову Варош", каже Миломир Чоловић, Мишевићи.

У уређење пијаце општина је уложила око милион динара.

"Општина је уређењем терена помогла изградњу асфалтног платоа, набавила материјал, а чланови Савета месне заједнице су одрадили све ове послове на постављању ограде, кућице, ваге", каже директор Дирекције за изградњу, Нова Варош Мирољуб Шапоњић.

И даља брига о пијацу је на мештанима.

"Ако дође и дотера и ништа не прода нормална ствар да неће плаћати, остали који буду продали на дан продаје  они ће морати да плате пијачарину, та средства ћемо за одржавање", каже Дејан Војиновић, председник Месне заједнице Акмачићи.

Уређењем и измештањем пијаце решен је, иначе годинама већ, највећи комунални проблем села. Готово три деценије купопродаја стоке се одвијална на неуређеном простору преко пута основне школе, ометајући и ученике и наставнике у раду.

"Деце је на већем нивоу, настава се одржава нормално, значи нормални су услови за рад, хигијена је нормална", каже Зоран Васојевић, секретар ОШ "Момир Пуцаревић", Акмачићи.

Чистији је и центар Акмачића, села са највећом понудом стоке у златарском крају за коју купци стижу из свих крајева Србије.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи