Новопазарски џинс по европским стандардима

Уз финансијску подрску УСАИД-а, у Новом Пазару је отворено постројење за озонски третман џинса, прво у Србији. Еколошка производња џинса омогућиће новопазарким проивођачима да буду конкурентнији на избирљивом светском тржишту.

Уместо штетних избељивача који су се до сада користили у финалној изради џинса - нова технологија базирана на озону омогућиће новопазарским произвођачима да обрађују тексас платно по европским стандардима.

Најсавременија опрема омогућиће, према речима Нихада Угљанина из Удружења привредника Про-Деним у Новом Пазару, да се добије потпуно еколошки производ који ће им још више отворити врата западноевропског тржишта.

Вредност опреме, коју је новопазарским текстилцима предао Мајкл Кирби, амерички амбасадор у Србији, је око 290.000 долара.

"Заиста хвала на изванредној помоћи, коју чините за Нови Пазар", рекао је Мехо Махмутовић, градоначелник Новог Пазара, "чините да мали и средњи произвођачи у Новом Пазару на квалитетан начин могу да послују као остатак света."

Мисија УСАИД-а у Србији подржала је шест произвођача тексаса из Новог Пазара, који запошљавају више од 400 радника и извозе на страна тржишта, да оснују асоцијацију Про-Деним како би заједнички користили технологију базирану на озону за финиширање џинса.

"Знам да је производња џинса традиција која постоји већ дуго у Новом Пазару, али да је та
производња опала", нагласио је Мајкл Кирби, "да је она, заправо, од промена које су се десиле у економији опадала, а такође знам да је производња џинса нешто што може отворити нова радна места, и да су она неопходна."

Постројење за озонски третман џинса биће отворено за све произвођаче тексас-платна у региону.

"Ово је тек почетак", рекла је Катарина Обрадовић Јовановић, помоћница министра привреде за мала и средња предузећа. "Прва обавеза је да завршимо овај поступак односно да ова опрема добије пуну вредност тако што ће произвођачи који је користе добити стандарде на основу којих ће моћи да извозе у Европску унију."

У Новом Пазару некад је радило више од 200 минифабрика џинса, у којима је било запослено висе од пет хиљада људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи