Интернет дружење српске деце из Немачке и Лесковца

Иако их дели више од хиљаду 500 километара ученици Основне школе "Светозар Марковић" из Лесковца дружили су се са својим вршњацима, нашом децом из дијаспоре. За то је заслужна Лесковчанка Милана Ракић која предаје у српским школама у Немачкој.

Интернет дружење односно огледни час спрког језика, историје, културе деце српског порекла која живе у Немачкој и ученика Основне школе "Светозар Марковић" у Лесковцу осмислиле су Лесковчанке Милана ракић, професорка српског језика и Санела Ћирић, учитељица.

Путем Скајпа ученици Основне школе "Светозар Марковић" из Лесковца дружили су се са својим вршњацима, нашом децом из дијаспоре. За то је заслужна Лесковчанка Милана ракић која од септембра кроз програм Министарства просвете предаје у српским школама у Немачкој.

Удаљени више од хиљаду километара, а опет тако близу. Десетоминутним филмским разгледницама повезани Скајпом почело је дружење српске деце из свих бивших југословенских република која похађају српску школу у пет градова у Немачкој и ученика лесковачке Основне школе "Светозар Марковић". Час упознавања, али и нових знања о језику, историји, култури, обичајима Србије. И једни и други узбуђени и радосни.

"Желим добро да научим српски језик и кад идемо у Србију да не морам да питам тату и маму у ком смо месту или шта пише већ да могу сам читати", каже Александар Димић из Приједора.

"Ја бих хтео да чујем шта они раде у школи и шта раде кад дођу кући", додаје Данило Хрвач из Бањалуке.

Свесни колико је важно да њихова деца рођена у иностранству знају своје корене родитељи су се одушевили овим огледним часом.

"Врло је важно да деца науче под број један српски језик, српско писмо да науче све што је могуће, понашање, обичаје" каже Боса Марјановић, родитељ из Босанског брода.

Прегршт питања и одговора о школи, предметима које уче, свакодневном животу.

"Драго ми је што ћемо стећи нове другаре и што ћемо сазнати како се образују, шта уче, да ли носе униформе, шта воле? Ово је веома лепа ствар", каже Маша Пешић, ученица 4. разреда О.Ш "Светозар Марковић".

"Ја сам припремила за другаре из Немачке песму и волим да се дружим", додаје Даница Митић, ученица 4. разреда О.Ш "Светозар Марковић".

На путовање срцем како су га назвале децу су водиле Лесковчанка Милана Ракић, професорка српског језика која од првог септембра под покровитељством Министраства просвете подучава 110 српске деце у Немачкој и Санела Ћирић, учитељица Основне школе "Светозар Марковић у Лесковцу. Обе посвећене неговању српског језика, другарства, љубави према завичају. Отуда и овај пројекат.

"Понегде срећем децу која врло мало знају српски, с тешком муком се споразумевамо. Овде у Мајнхајму деца одлично говоре срспки и мислим да је та веза са отаџбином веома важна", каже Милана Ракић, професорка српског језика.

"Да остваримо сарадњу, да се деца упознају, друже и да се касније можда из овога изроде трајна пријатељства", каже Санела Ћирић, учитељица.

И на крају песма уз жељу свих да се када нема других услова и начина, бар уз помоћ нових технологија, друже више и чешће.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи