Међународни дан миграната

Одлуком Генералне скупштине Уједињених нација 18. децембар се од 2000. године обележава као Међународни дан миграната, као последица великог и растућег броја миграната у свету. Ову годину обележили су мигранти који су се из Азије и Африке, из ратом захваћених земаља, балканском рутом и преко наше земље селили углавном у Западну Европу.

Било је дана када је и до 10 хиљада избеглица дневно улазило у нашу земљу. Сада је прилив мањи, око 3 хиљаде, због хладнијег времена, али и одлуке да грчко-македонску границу пролазе само мигранти из Сирије, Авганистана и Ирака.

"Моје путовање је било тешко, нарочито на броду, тада је најхладније", каже мигрант из Сирије.

"Заиста је тешко бежати са породицом, више пута смо ризиковали живот", каже мигрант из Авганистана.

Када из Македоније уђу у Србију, прва станица им је улазни транзитни центар у Миратовцу. Ту се не задржавају, добијају храну, пружа им се медицинска помоћ. У Прихватном центру у Прешеву региструју се, а могу и да преспавају. Прилагођене су просторије некадашње Дуванске индустрије, у дворишту су шатори са грејалицама, кућице. Има места за више стотина људи, у новоадаптираном простору моћи ће да борави још око 650 избеглица. Средства за адаптацију објеката обезбеђена су од донатора.

"Оног момента када мигранти буду долазили у већем броју, ако буду долазили у већем броју, ми ћемо моћи да их сместимо, да их нахранимо и да их лечимо. То је оно што је до нас и на шта можемо да утичемо, и тако ћемо се понашати", каже Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

"Не знамо колико ће ова криза трајати, да ли ће потребе бити веће или мање. Изградња овог центра је мали део решења и помоћ Србији", каже Арне Санес Бјорнстад, амбасадор Краљевине Норвешке.

На дугом путу од земље порекла до земље дестинације, животне приче миграната бележе бројне новинарске екипе. Репортери који их прате путем сведоче да је рута фреквентна.

"Изненађен сам колико се брзо и ефикасно крећу, возови су добро организовани. Питање је шта ће бити када они стигну тамо где желе и има ли краја свему овоме", каже Мартин Геислер, новинар ИТВ Њуза из Велике Британије.

У Прихватном центру у Прешеву мигрантима свакодневно помажу хуманитарне организације, деле им оброке, топле напитке, зимску одећу и обућу. Канцеларија за младе најмлађе дарује новогодишњим пакетићима.

"Деца путују дуго, више дана, размишљали смо и хтели да урадимо нешто да их насмејемо", каже Ваљон Арифи, Канцеларија за младе у Прешеву.

Када добију папире о боравку, мигранти настављају пут, аутобусима до Шида. Од почетка мигрантске кризе кроз Србију је прошло око 600 хиљада избеглица.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи