Фијакером кроз Сомбор

Решењем Министарства трговине, туризма и телекомуникација, град Сомбор је категорисан као туристичко место 3. категорије. Највећи потенцијал општине су кажу, пре свега културне знаменитости, манифестације и мултиетничност. Један од симбола Сомбора је и стари фијакер који и данас вози улицама града.

Фијакериста Илија Мирковић овим послом бави се пуних 15 година и једини је сертификовани фијакериста у нашој земљи. Требало му је, каже, чак четири године да докаже да је његово занимање-стари занат.

"Борио сам се четири године са Министарством привреде да докажем да је фијакериста занат. Они су тврдили да то не може да се категорише као занат, јер се не производи ништа. Ја сам чак се позвао на неке тачке Аустро-угарског законика из 1882. године и доказао да су људи у то време сматрали ово занимање занатом", каже Илија Мирковић, фијакериста.

У згради Жупаније налази се чувена слика-Битка код Сенте која-са 28 квадратних метара, представља највеће уље на платну у нашој земљи. Слика је коштала 150 златних дуката, а тада се, за те новце могло купити око 360.000 грла крупне стоке.

"Дугачка је седам, широка четири метра, а када се дода овај позлаћени рам, онда је читавих 40 квадратних метара пред нама", каже Милан Војновић, хроничар.

Град Сомбор категорисан је као туристичко место 3. категорије, што ће, кажу, утицати на његово боље позиционирање на туристичкој мапи регије.

"Највећи потенцијали града Сомбора су културне знаменитости, манифестације, мулитентичност, али и природне лепоте околних места. Наш највећи циљ, јесте управо развој туризма у руралним срединама", каже Страхиња Пекез, шеф службе за туризам града Сомбора.

Сомбор је познат као најзеленији град у Европи, чиме се Сомборци итекако поносе. Први бођоши донесени су још 1903. године из долине Мисисипија. Регистрована је чак двадесет једна националност, а највише је Срба, Мађара и Хрвата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи