Медији намећу узоре младима?

Према досадашњим истраживањима, на врху листе узора младих су естрадне личности. Зашто је то тако, шта они вреднују код њих, са студентима и професорима Педагошког факултета у Врању, разговарао је проф. др Жарко Требјешанин.

Да ли су личности са естраде, манекенке, звезде ријалитија, спортисти, политичари или научници узори младима данас у Србији.

"Идем на информатички смер, мени су узори успешни људи у том свету програмирања. Моја професорка из средње школе је мени узор, није лоше имати узоре. Ја немам узора, а праве вредности се носе из породице. Највише се угледају на људе који нису зарадили нешто поштено. Зато што не треба да се муче да би зарадили неки велики новац", кажу млади.

Млади људи, током одрастања грчевито трагају за личним идентитетом, и у медијским личностима налазе своје узоре, према којима обликују своје понашање, сматра професор Требјешанин. Млади уче по моделу, медији им намећу узоре, а у ријалити програмима истичу се људи без темељног образовања, без јасног занимања.

"Данас су истакнути не они који то заслужују по неким вредностима, него они које медији стално форсирају", каже проф. др Жарко Требјешанин, психолог.

Ако млади усвајају такве узоре, са њима усвајају и погрешан систем вредности. Да остваре успех, славу, зараде новац преко ноћи, без рада и залагања. И средина има свој утицај.

"Ми, ван великих центара имамо мање могућности да се меримо, него нам је основно мерило телевизија, екран, медији", каже Сунчица Денић, декан Педагошког факултета у Врању.

"Чак у мањим срединама имате очуванији систем вредности, у великим имате те наметнуте вредности које форсирају медији", каже проф. др Жарко Требјешанин, психолог.

Брана од негативног утицаја друштва треба да буде породица, сматра професор Требјешанин. А медији треба да промовишу оне људе који су посвећени свом послу и који се истичу својим упорним радом, талентом. Међу познатим личностима, светли пример је Новак Ђоковић.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи