Изложба о старом Ковину

Грађанима, али и туристима Ковина ускоро би могле постати доступне фотографије, лични предмети и документи људи који су до Другог светског рата живели на овим просторима. Након 40 година прикупљања Петар Лукић Цундер своју збирку, жели да представи широј јавности.

Петар Лукић, од 1975. године сакупљао је фотографије, личне предмете и документе људи који су некада живели у Ковину. Све што је прикупио чувао је у подруму своје куће пуних 40 година. Сада би, каже, желео да направи изложбу која би могла ући и у туристичку понуду Ковина.

"Истраживао сам углавном богате породице- српске, мађарске које су овде живеле и подаци показују да су они имали једну хармонију живљења, али да је Други светски рат изазвао хаос", каже Петар Лукић Цундер, аматер колекционар.

Оно што је од посебног значаја је, каже, Оргинална књига евиденције запослених у Електричној централи у Ковину из 1913. године, оверена од ресорног Министарства енергетике у Будимпешти, поводом званичног пуштања у рад централе. У књизи су наведена имена и занимања људи, тачна година њиховог доласка у Ковин и многи други лични подаци.

"Ове фотографије запослених радника и књига доказ су да је Ковин у то време, имао умрежену електричну централу што је била заиста реткост", додаје Петар Лукић-Цундер, аматер колекционар.

У Петровом депоу постоји још много докумената које није успео да са немачког и мађарског језика преведе на српски, јер за то, нема довољно средстава. Водила га је, каже, само љубав- према историји и људима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи