Помоћ државе произвођачима органске хране

Љубинко Васиљевић из подјастребачког села Горње Речице, једини је сертификовани произвођач органског воћа у општини Прокупље. Његови засади простиру се на око пет хектара. Овај пројекат, Љубинко реализује у сарадњи са Министарством пољопривреде, уз надзор италијанске сертификационе куће, која већ четири године прати његов рад.

Љубинко се пре десетак година одлучио да сачува од заборава старе, аутохтоне сорте јабука и крушака, које се, осим у његовим воћњацима, ретко где могу наћи.

Уз то, и производњу обавља на старински начин, без употребе пестицида, уз обилату помоћ пчела, птица и биљака које расту у близини.

"После резања иде кречно млеко, где се купа биљка, ђубрење стајњаком, а као инсектицид користим коприву", каже Љубинко Васиљевић, произвођач органског воћа.

Искуства, стечена у сарадњи са Љубинком, веома су драгоцена за  даљи развој ове производње на југу Србије, кажу у Пољопривредној стручној служби у Прокупљу, где истичу да и држава све више помаже.

"Веће су субвенције у органској производњи. Покушавамо да покренемо још неке пољопривреднике да се баве органском производњом", каже Дејан Тонић, саветодавац у ПСС у Прокупљу.

Произвођачи органске хране, по први пут ове године моћи ће да рачунају и на помоћ општине Прокупље, која ће финансирати трошкове издавања дозвола и сертификата.

"Желимо да ту добру пољопривредну праксу одржимо, зашта смо у буџету предвидели око двеста хиљада динара", каже Срђан Стаменковић, шеф Одељења за пољопривреду општине Прокупље.

Иако је органска производња веома захтевна и изискује велики напор, Љубинко каже да му већи проблем представља чување и пласман производа, које тренутно продаје само у Београду.

"Ако би држава могла да ми помогне око изградње хладњаче, ја бих могао једно десетак- петнаестак радника да запослим, да радимо прераду", каже Љубинко Васиљевић, произвођач органског воћа.

Изградњом хладњаче, тврди Љубинко створили би се услови и за сакупљање и складиштење бројних шумских плодова, који сада углавном пропадају, а могли би, уз органско воће, да буду изванредан извозни производ.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи