Oдржан Гала концерт у Врању

У Дому војске у Врању одржан је Гала концерт у оквиру првог међународног семинара за уметничку игру. Полазници Института за уметничку игру, две недеље припремали су делове класичних балета и савременог плеса, у кореографији Мачеја Кузминског и Исидоре Станишић. Балету су претходиле и интересантне уметничке радионице.

На репертоару делови најпознатијих класичних балета: "Успавана лепотица", "Лабудово језеро", "Бајадера". У препуној сали Дома војске пред Врањанцима први пут извођење балетске представе.

Гала концерт припремали су полазници семинара за уметничку игру, углавном средњошколци из Србије, Македоније и Босне и Херцеговине.

"С обзиром на то да сам савремени одсек, и нисам толико често наступала са класичним балетом, ово је неко ново искуство за мене, самим тим и најзанимљивије", каже Јелена Миловановић, Чачак.

"Могу рећи да је ово дивно искуство и за нас који улазимо у професионалне воде, добра одскочна даска да имамо прилику да радимо са оваквим педагозима, да учимо од најбољих", каже Бранко Митровић, Бијељина.

Двадесеттроје полазника дванаест дана припремало је представе у сали Факултета за инжењерски менаџмент, уз помоћ предавача из Пољске, Русије и Србије. Пробе су трајале по пет сати, два пута дневно.

"Деца су мало уморнија, рад је био напоран, али јако смо задовољни резултатима које смо направили", каже Лидија Павловић, балерина Народног позоришта из Београда.

"Пуно нових ствари су научили, неке ствари су знали да раде, само смо радили да то поправимо и да буду бољи", каже професор Бахрам Јулдашев, балет мајстор из Русије.

"Изузетно важан пројекат и за Врање и за целу земљу јер је ово пројекат децентрализације уметничке игре, односно ширење свести о њој, и ми смо уз помоћ града организовали овај велики програм", каже Александар Илић, организатор "Summer dance camp 2015".

Балетска представа, али и перформанс на отвореном пре представе, организовани су у оквиру "Врањског културног лета", уз подршку Министарства културе и информисања, града Врања, Института за уметничку игру из Београда, Форума жена из Врања.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи