Екипа саобраћајне полиције у ноћној контроли

Током претходне ноћи Саобраћајна полиција на наплатној рампи "Наис" у контроли 39 туристичких аутобуса, који су у обавези да имају по двојицу возача, санкционисала је 30, а утврђено је укупно 49 прекршаја. Осим прекорачења брзине најчешћи прекршаји односе се на време које возачи проведу за воланом без прописане паузе.

Сваки шести возач вози дуже од прописаног времена и уз притисак послодавца на пут креће уморан. Због тога ће Саобраћајна полиција појачати овакве контроле, нарочито, током летњих месеци.

"Постојећи прописи, који су усаглашени са прописима Европске уније налажу возачу који управља аутобусом да се после 4,5 сата вожње одмори, односно да направи паузу од 45 минута, а да у току радног дана највише може управљати девет сати", каже Владимир Ребић, начелник Управе саобраћајне полиције Републике Србије.

Сви ови аутобусу кренули су за Грчку или Бугарску најчешће из Новог Сада или Београда. Полиција наплатној рампи Наис проверава да ли су возачи направили неки прекршај увидом у такограф.

На такозваним такографским листићима може све да се види, на савременим такографима подаци се проверавају са дигиталне картице и ту су злоупотребе су сведене на минимум. Све је регистровано па и то када су се двојица возача заменила.

"Јеанаест сати морају да одморе између две вожње и уз пут морају исто после 4,5 сата вози један па други њих двојица се мењају, један је баш спавао кад смо стигли, значи морају да одморе", каже Марија Танцош, Туристичка агенција из Новог Сада.

Велики проблем је што послодавци возаче свесно терају у прекршај, кажу у полицији.

"Послодавац сноси одговорност, законом су запрећене казне и за возача и за правно лице које возача упути, али је очигледно да послодавци можда не схватају нашу поруку коју им упорно шаљемо у овом периоду", каже Ребић.

Од почетка године полиција је проверила више од 30.000 возача, чак 5.000 је кажњено. У саобраћајној полицији наглашавају да је циљ да се бројка од 20 одсто возача који не поштују прописи сведе на испод пет одсто.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи