Књига као лек

У Галерији народног универзитета у Врању, у оквиру "Врањског културног лета", одржана је промоција друге књиге песама Ане Илић из Владичиног Хана. Ана болује од ретке генетске болести Фридрајхове атаксије. Спас је нашла у поезији, а на промоцијама прикупља новац за скупу терапију.

Прва збирка песама "Под светлом истине" осветлила је, показала Ану, зато она данас каже: "Сад ме виде, нисам сама". Талентом је привукла пажњу, и написала још једну збирку, "Оне звездане очи".

"Идеју коју сам имала кад сам била мала и док сам одрастала је идеја о култури. Мени се свидело то што ја на културу навлачим преваром људе. Они купују књигу мислећи да су хумани, а ја уствари ширим уметност. Зато ћу да наставим да пишем, да дозволим људима да виде то, неку поруку у песмама", каже Ана Илић, песникиња.

Кроз стихове Ана се нада, исповеда, промишља. Испољава слободу, једноставност.

"Стихови задивљују својом јасноћом, поруком коју носе, метафорама, симболима. Уздижу се на један виши ниво, понекад и изнад самог песника", каже Милица Митић, професор српског језика.

"Ана је јунак нашег доба, спој храбрости и туге, управо те две димензије одликују и њену поезију. Раскошни таленат и суптилна лирска душа слили су се у једно", каже Нела Димитијевић, градски већник за културу.

Ана је са непуних десет година сазнала да болује од Фридрајхове атаксије, ретке и неизлечиве болести која погађа нервни систем и срце. Тада је открила и дар за писање, и са 16 година објавила прву књигу поезије. Сада је студенкиња Филозофског факултета у Нишу.

"И супруга и ја смо без посла, али смо успевали да испратимо њено лечење. Лекови су негде у иностранству и недоступни, скупи су. А поред тога, Ана нема право ни на бањску рехабилитацију", каже Горан Илић, отац Ане Илић.

Промоција је хуманитарног карактера, књига се продаје по мери срца. Бројни посетиоци Ани су помогли куповином, а град Врање издвојиће 30 хиљада динара за преостали тираж.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару