Радници Гумопластике обуставили производњу

Радници погона бујановачке Гумопластике у селу Кленике обуставили су производњу. Незадовољни су платама које се крећу у распону од 5.000 до 10.000 динара. Траже смену директора, исплату накнада, континуитет у производњи или социјални програм.

Крај машина и радних столова су током радног времена, али не раде. Пре обуставе правили су горње делове обуће за партнера из Италије. Последњи обрачун зарада приморао их је, кажу, на тај корак.

"Супруг не ради, имамо двоје деце, велики су траже и они, а 6.000 плату сам примила, шта да причам", каже Данијела Тасић, радница.

"То се и ми питамо како живимо и како можемо да преживимо, треба да се питају они главни који треба да дођу овде", каже Весна Стојановић, радница.

Гумопластика је 15 година била у стечају, до пре годину и по дана. И током стечаја радници су радили.

"Плату смо тада имали 17.000, сад прете отказом, болавање не дају, немамо ништа", каже Гордана Томић, радница.

Посла је, кажу, било, али са паузама. Траже постављање новог директора који ће обезбедити континуитет у производњи или исплату социјалног програма.

"Јавно позивам Владу Србије, Министарство за рад, Министарство привреде и Агенцију за осигурање депозита, у чијој надлежности је Гумопластика, да дођу и да покушамо да решимо проблем", каже Славољуб Ристић, представник радника у штрајку.

Директор Гумопластике Ненад Ристић рекао је за РТС само да је у току обустава производње и да не жели ништа о томе да прича.

Гумопластика је након изласка из стечаја почела реализацију плана реорганизације, пописала имовину, залихе. Од друштвеног предузећа постала је друштво са ограниченом одговорношћу.

Фабрика у Бујановцу простире се на четири хектара, имају радионице, складишта, млин, линије за производњу обуће и пластике.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару