Администрација успорава комасацију

Према плану комасације у Вољчинцу код Житорађе, до почетка јесење сетве требало би да буду изграђени нови путеви и канали. Мештани сумњају да ће тако обиман посао бити завршен, јер средства још нису обезбеђена, док у локалној самоуправи тврде да ће све бити завршено на време.

Око шестотина хектара плодне добричке земље, непосредно изнад Вољчинца, обухваћено је пројектом о коме су маштале генерације становника села, у коме  се годишње произведе на хиљаде тона разног поврћа и житарица. Не крију задовољство због сада већ извесне рационалније производње, али и заштите  од поплава, коју ће донети нови канали.

"Значиће много. Сада су парцеле мале, мештани имају по 10- 15 парцела. Само да се оде до њих, више кошта гориво, него оно што роди. Сад ће парцеле да се укрупне и биће две-три, максимално", каже Предраг Цветановић, из Вољчинца.

Завршна фаза комасације требало је да почне ових дана. Први човек села Томислав Јовановић, међутим,  каже да није створен ни минимум услова за рад, а планирана средства републичким и општинским буџетом још увек нису на располагању.

"Они сад чекају да се потврди из министарства ових 70 одсто, па тек онда да нам омогуће коришћење ових 30 одсто из локалног буџета", каже Томислав Јовановић, председник месне заједнице Вољчинац.

У општини Житорађа тврде да ће бити испоштоване  преузете обавезе, најављујући скори састанак свих учесника комасације.

"Требало би ових дана да се састанемо и договоримо када ће почети други део комасације у Вољчинцу", каже Слађан Ракић, Одељење за пољопривреду општине Житорађа.

Вредност пројекта укрупњавања поседа и изградње атарских путева и каналске мреже у Вољчинцу процењује се на око 100 милиона динара.

Финансираће га Министарство пољопривреде са две трећине средстава и општина са једном, док је за све потребне предрадње, средства у износу од 140 хиљада евра обезбедила немачка организација "Гиз".

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару