Градске чесме спас од врућинe

Пирот је град који има велики број јавних чесама, па у време врућинe грађани имају где да се расхладе и окрепе. Већина јавних чесама је старија од једног века, и за њих се везују бројне легенде.

За чесму Шопка, која извире подно зидина средњевековне тврђаве Кале, Пироћанци сматрају да је најстарија. О томе када је саграђена нема званичних података. И док су све јавне чесме данас у систему градског водовода, Шопка је једина задржала изворску воду.

"Ту сам живео као мали и слали су нас да ту точимо и ту смо воду пили док Пирот није добио водоводну мрежу. Ми увек долазимо овде, јер је вода природни извор и јер је лековита због мањег процента каменца", кажу грађани.

Град на Нишави и данас је препознатљив по бројним чесмама. Некада их је било и много више, посебно у главној улици, али су зубу времена одолеле једино Папова чесма из 1905. и Чесма Краљице Наталије с краја 19. века.

"Велики број њих је порушен после успостављања водовода у Пироту. Иначе велики број чесама је подигнут 1907. године у време када је администрација градоначелника Мишића била овде у Пироту", каже Сашка Велкова, етнолог музеја Понишавља.

У последњих неколико година радници Јавног предузећа "Водовод и канализација" обновили су две и изградили три нове јавне чесме.

"То је био неки мотив да улепшамо наш град и да у топлим летњим данима омогућимо свим пролазницима да користе воду. Мени је посебно драго да те чесме живе свој живот,  да су оне на прометном месту, посебно близу школа", каже Зоран Николић, директор ЈП "Водовод и канализација".

Једна од најпознатијих и најлепших пиротских чесама је Гушевица. Саграђена је средином 19. века. Легенда каже онај ко се једном напије воде са Гушевице заувек остаје у Пироту.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару