Читај ми!

Оживљавање нишког аеродрома - шанса за регион

Представници привредних и туристичких удружења Јужне и Источне Србије позвали су компанију Ер Србија да покрене редовне летове из Ниша. Они кажу да је то логичан потез, јер крајем месеца из Ниша почињу да лете нискотарифне компаније.

Са аеродрома "Константин Велики" за две недеље почињу редовни летови компаније Визер до Малмеа, а четири дана касније и до Базела. Представници туристичких организација кажу да  то значи да има оправдања да одтле лети и наша национална компаније.

У овом региону је велики број бања, али су ту и Копаоник Стара планина, Ђавоља Варош.

"Све те дестинације које гравитирају као аеродрому у Нишу, сада добијају један нови замах и шансу да се боље представе и да више људи дође овде", каже Урош Парлић, директор Туристичке организације Ниша.

Развој карго саобраћаја веома је важан и за пољопривреднике, сматра Владица Ђурђановић, директор аердорома "Константин Велики", јер произвођачима омогућава да своју робу доставе купцима у Европи или Русији за 24 сата."

У компанији Планинка из Куршумлије које се, између осталог, бави производњом воде и бањским туризмом, кажу да је оживљавање аеродрома шанса за цео регион.

"Ми већ имамо сарадњу са Русијом, сада преговармо са Шведском. Преко овог аеродрома било би само 60 км вожње да наших бања и то је начин како треба да се повезујемо са Европом", истиче Радован Раичевић, директор Планинке.

Привредници сматрају да се на овај начин може лакше доћи и до директних страних инвестиција.

"Поновно отварање аеродрома у Нишу омогућава много боље пословање привредника на југу и истоку Србије", каже Горан Јовић, председник РПК Лесковац.

Туристички радници и привредници подсећају да су земље у окружењу попут Македоније и Црне Горе активирале два аеродрома, а да их је у Хрватској чак седам.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару