И чворци воле трешње

Да и чворци воле трешње, уверили су се воћари из шабачког краја којима су ове птице направиле велику штету. На појединим засадима, чворци су појели готово сав род.

На 180 стабала ране сорте трешње, Драгану Лукића из Мрђеновца, остале су само петељке и коштице. Чворци су за два дана појели око 800 килограма најквалитетнијих плодова.

"Ми дођемо, оно нема, они обрали, обрали пре нас. Стравично, мислим као појава, не можемо ми сад да кукамо изгубили смо неко богатство", каже Драган Лукић из Мрђеновца.

Јата чворка у којима према речима трешњара буде око 1.000 птица, засаде посећују у раним јутарњим и вечерњим часовима.

"Сазнали смо да имају извиђаче, и онда прате, и јављају овима кад да дођу. Долазе у великим јатима, јато је као облак, и не плаше се људи. Малтене, ви на једном крају берете, а они на другом једу", каже Милан Лукић из Мрђеновца.

Трешње су, додају, успели да сачувају од мраза и града, али са чворцима, не знају како да се изборе. Традиционалне методе плашења птица, показале су се као неефикасне.

"Те правимо страшила, што се традиционално радило, па балони, па да набавимо неке топове, да пуцају у одређено време", каже Драган Лукић из Мрђеновца.

Да чворци воле трешње, стручањи кажу знају одавно, али се до сада у шабачком крају није дешавало да на неким парцелама поједу готово сав род.

"Оно што је срећа, то је да је их нема стално, јаве се у налетима, у заседу се појаве, нападају само оно што је зрело. Мора да се дежура, мора да се бори на све начине како би се спречила штета", каже дипл. инг. Милорад Јоцковић, ПССС Шабац.

Једина заштита од чворка је постављање мреже око засада, која кошта око 30 хиљада евра по хектару. Произвођачи кажу да за ту инвестицију немају новца, и надају се да ће непожељни гости, заобилазити њихове воћњаке.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару