Фекалије са фарме угрожавају околне њиве

Мештани села Доња Драгуша, који су се обратили редакцији ТВ центра РТС-а у Нишу, тврде да им фарма млекаре "Лазар Блаце" угрожава њиве испуштањем фекалија. Власник фарме не негира да су се тзв. базени за отпадне воде излили, али да се то десило због троструко веће количине падавина од уобичајених. Надокнадом штете коју је понудио нису сви задовољни.

Њиве поред фарме у којој има 1.100 грла крава на појединим местима личе на мочвару. Иако је штету процењивао судски вештак неки мештани нису прихватили понуђену одштету.

"Четрдесетчетири хиљаде за 75 ари детелине, два бунара и десет топола -осушених. Ја то нисам прихватио", каже Зоран Ђукић, Доња Драгуша.

Радивоје Раденковић тврди да се изливање не дешава само када има већих падавина.

"Од самог формирања фарме која нема адекватне базене за сабирање тих отпадних вода, користи временске непогоде, када су падавине то испушта да би имао оправдања да је то кишница", каже Радивоје Раденковић, Доња Драгуша.

Ово су спорни базени у којима се скупљају фекалије са фарме. Међутим, издвајањем биогаса овде се производи зелена струја, а власник Милан Видојевић каже да се од остатака прави пелет, а да течност која остане служи као еко ђубриво.

"Деведесетседам одсто је вода, а три одсто су суве материје које остају приликом пресовања и  цеђења и та течност се цистерна извози на њиве да би се поливали усеви", каже Милан Видојевић власник млекаре "Лазар Блаце".

На фарму крава инспекцијама у општини Блаце и раније су се жалили исти мештани, пре свега, на загађење животне средине.

"У тим контролама је утврђено да су недостаци отклањани, а то је потврдила и републичка инспекција за заштиту животне средине која је једном приликом излазила на терен по пријави грађана", каже Соња Радосављевић, Општина Блаце.

Мештани су и тиме незадовољни и најављују да ће заштиту потражити на суду. Власник млекаре Лазар истиче да му је жао, јер сматра да његове комшије нису спремне на компромис.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару