"Балкански шпијун" на јапански начин

У ужичком Народном позоришту су глумци јапанског театра "А ла плаце" извели представу "Балкански шпијун". Њихово виђење драме Душана Ковачевића ужичка публика до које је токијска позоришна група стигла после Београда, Новог Сада и Сенте поздравила је аплаузом.

Како јапански Илија Чворовић реагује после информативног разговора у
полицији и његова шпијунска параноја и да ли ће јапански превод задржати особен хумор и иронија култног Ковачевићевог комада биле су дилеме гледалаца које је већ почетак јапанске позоришне приче избрисао.

Задржавши имена ликова уз музику са ових простора глумци токијског театра показали су да није реч само о нашим наравима и ситуацијама већ универзалној причи о слободи што је ужичка публика итекако препознала, а језик није био проблем.

"Уопште ми није сметао језик, успела сам све да прочитам. Ово је много више него што сам очекивао", каже један гледалац.

Прича о јапанско-балканском шпијуну почела је из  београдске амбасаде, најпре преводом,  а онда и сарадњом. У Ужицу су Јапанци овог пута и директно проверили како ради расвета и тон за  које су  пре неколико година донирали опрему, али и потврдили наставак сарадње.

"У јапанском језику постоји једна лепа реч која означава везу и ми на овај начин настављамо
 везу са ужичким позориштем", каже Јуциро Омори аташе за културу амбасаде Јапана.

"Наша сарадња с амбасадом Јапана је дугогодишња и лепо је било видети вечерас како један ансамбл из далеке, а блиске земље поставља на сцену један комад који нам је на први поглед изгледао као типично српски", каже Зоран Стаматовић директор Народног позоришта Ужице.

Балкански шпијун у Јапану је премијерно изведен у новембру и, како кажу, српску причу о шпијунима тамошња публика је одлично прихватила.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару