Италијанске ципеле из Алибунара

Италијанска фирма за производњу зимске и спортске обуће "Парилаб" отворила је производну погон у Алибунару и одмах запослила 112 радника. До краја лета планира да прошири производњу и запосли још стотину људи.

За породицу Богдановић из Банатског Карловца нова фабрика значи почетак новог живота. Драгана је са својим ћеркама Александром и Тамаром успешно прошла обуку за шиваче и сада заједно иду на посао. Срећне су што на крају месеца кући могу да доносу три плате.

"Чули смо да су потребни радници и прво су се пријавиле ћерке, а онда сам дошла и ја", каже Драгана Богдановић. "Успешно смо савладале обуку и за сад је све у реду. Још увек учимо, радимо на линији и није тешко."

Александра је брзо заволела свој први посао и већ размишља како ће једног дана сама себи моћи нешто и да сашије:

"Ово ми је прво радно искуство и добро сам се снашла. Имала сам прво обуку од недељу дана на старим машинама, а сад већ радим на производној линији и веома сам задовољна што сам све брзо савладала."

Поједини радници из Алибуанара били су у Италији на обуци, како би научили све детаље у раду машина за шивење обуће, која се продаје у 42 земље. Не сме се направити ни најмања грешка, а морају се задовољити различити прохтеви купаца широм света, каже Розалија Чернак, шефица кројачица која је боравила у Италији десетак дана:

"Научили смо неке ситне ствари које нисмо знали, а које су веома битне у производњи обуће и много нам је користила обука у Иатлији."

Италијански "Парилаб" је до сад уложио у производне погоне у Алибунару око милион евра и овде планирају од јесени када запосле још стотину радника, како би за инострано тржиште производили до хиљаду пари обуће.

Јон Магда, директор "Парилаба у Алибунару сматра да ће испунити очекивања својих послодаваца:

"Што се тиче квалитета, успевамо све да постигнемо. За сада је једини проблем наша продуктивност, јер смо у фази обуке и нисмо се још уходали, али најважније је да напредујемо. Са искуством, доћи ће и брзина у раду која не сме бити на штету квалитета."

У фабрици је највише запослених шивача и кројача из општине Алибунар, али има их и из Панчева, Вршца и других места у јужном Банату који нису имали где да раде, јер су због лоше приватизације по затварању својих фабрика за производњу обуће и одеће остали без посла.

rts.pancevo@rts.rs
013 342 555

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару