Инвалидитет - препрека за изнајмљивање стана

Нашој редакцији у Врању јавио се Јован Николић из Владичиног Хана, чија је породица остала без смештаја због изградње фабричке зграде. У општини кажу да су му нудили смештај у селу и да то није прихватио, али да ће пронаћи решење.

У једноипособном стану пријатеља привремено живи трочлана породица Николић. Кажу да немају где, јер су после исељења из зграде, која је у власништву фабрике Нектар, морали да се сналазе.

"Код њега смо одмах дошли, он нас је једини прихватио", каже Светлана Николић. "Радили смо у Делишесу, свуда сам као најбољи радник била."

Њихов пријатељ Градимир Николић каже да могу да буду код њега још дан, два: "После хоћу да будем сам. Пријатељ ми је, хоћу да му помогнем, али не могу. Ми његову жену носимо одоздо."

Николићи тврде да фирма Делишес у којој су обоје радили, њима дугује износ који је већи од цене стана у коме су становали. То је проценио и вештак.

"Нека нам плате дуговања од фирме, па ћемо се снаћи", истиче Јован. "Дугују и мени и жени."

Због проширења производње компаније, зграда је срушена. Ту је живело неколико породица. У општини кажу да су Јовану Николићу понудили смештај у околним селима, што он због болести супруге није прихватио. Сада траже ново решење.

"Локална самоуправа је сиромашна и није у могућности да свакој особи изнађе смештај", објашњава  Бранислав Тошић, председник Општине Владичин Хан. "То је више посао за социјалне службе, али ми имамо добру вољу. Ми смо њему понудили да плаћамо закуп, да он нађе стан, он то одбија."

Јован Николић наводи да су тражили стан у закуп: "Нико неће да нас прихвати јер
смо инвалиди."

Николићи живе од инвалидске пензије од 13 хиљада динара. Локална самоуправа има један стан за социјално угрожене категорије. Породици која је тренутно у том стану издато је решење о исељењу. Општина планира да тај стан прегради и распише конкурс за смештај две
социјално угрожене породице.

rts.vranje@rts.rs
017 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару