Прва еко-дозвола за опекаре

„Потисје Кањижа” из Кањиже прва је компанија у нашој опекарској индустрије која је добила интегрисану дозволу о спречавању и контроли загађивања животне средине.

Компанија „Потисје Кањижа” уложила је око педесет милиона евра у стварање предуслова за врхунску производњу, али и за постизање оптималних услова које захтевају закони
и прописи из области заштите животне средине.

Интегрисана дозвола значи да „Потисје Кањижа” експлоатише глину и производи цреп и друге грађевинске елементе по највећим домаћим и европским стандардима.

Том дозволом се, како је објаснио секретар Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић, потврђује да компанија не загађује животну средину и да нема емисија које су супротне законској регулативи:

„Поред тога, то значи да се компанија одговорно односи према природним ресурсима и енергији, води бригу о запосленима, локалном становништву и брине о животној средини."

Припреме за добијање интегрисане дозволе трајале су пет година. За то време требало је направити доста студија о пословању.

Илона Пајић, руководилац производње, предочава да су, између осталог, морали да доказују како поступају са енергетским ресурсима, као што је глина, њихова основна сировина, како послују, како поступају са водом и какве су њихове емисије у ваздуху и води.

Дозвола је издата на период од десет година и за то време, како каже Иштван Јенеи, генерални директор „Потисја Кањижа”, морају „редовно, периодично извештавати надлежне органе и обављати разна мерења да би и даље могли функционисати под овом дозволом”.

Према Закону о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине, последњи рок за добијање интегрисане дозволе за оператере постојећих постројења и активности је 31. децембар 2020. године.

rts.kikinda@rts.rs
0230 439 745

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару