Стота генерација матураната гимназије

Крушевачка гимназија ове године слави значајан јубилеј - век и по постојања у који су уткана сећања бројних генерација. Годишњице матуре прилика су да се она оживе, што су након пет деценија учинили и матуранти стоте генерације ове образовне установе.

Некада подељени у четири одељења, а сада сви у једној учионици. Од 140 ђака који су пре пола века завршили Гимназију, у клупе је поново село њих шездесетак

Професора није било, али прозивке јесте, пошто је минутом ћутања одата пошта свим школским друговима који су их заувек напустили.

Слободанка Гашић Павлишић, некад ученица са друштвеног смера, данас доктор педагогије, шармантно и духовито прозивала је ученике друштвеног и природног смера према списку из главне књиге за школску 1964/65. годину, када је директорка Гимназије била професорка Вера Матић:

"Маринковић Донка, ајде на таблу! Опет ниси спремила? Е па нема више извињења."

Стота генерација гимназијских матураната са лакоћом је, кажу, достизала академска звања. Иако су значајне трагове оставили у свим областима живота, у земљи и свету, младости се с носталгијом сећају.

"Било је то једно лепо доба", каже Војин Ђорђевић, инж. електротехнике. "Ми нисмо имали базене, ишли смо на Мораву на купање. Пешке, макадамом или, по троје, на бициклу."

Огњен Петровић, машински инжењер, каже да је све лепо кад је човек млад: "Сећања су дивна. Нама посебно, мислим да је то један од најлепших периода у животу. Отуда у овим сусретима има и помало сете."

"Живим у Нишу али не пропуштам да за годишњицу дођем", наглашава Станислава Моравац. "Просто ми крену сузе кад се састанемо. Од среће због сусрета и туге за изгубљеним данима када смо сви били заједно. Мислим да је наш највећи успех што смо задржали наша сећања и
другарство."

Мирко Ђорђевић, дипл. инж. електротехнике, каже да имају посебан однос, јер су скупа ишли у основну школу, па у Гимназију: "Мало смо се после растали, али се и дан-данас дружимо."

И баш као некада. Пред улазом у Гимназију фотографија за успомену, на пола века матуре и доживотно пријатељство.

rts.krusevac@rts.rs
037 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару