Шабац, годину дана после поплава

У мају прошле године, Сава код Шапца, достигла је историјски максимум од 666 центиметара. После десетак дана борбе са расквашеним насипом и ћудљивом реком, град је одбрањен, али су велику штету на кућама и пољоприведним усевима у шабачким селима причинили мањи водотоци.

Речица Добрава која се лети може прескочити, само за неколико сати поплавила је четири села оридског басена. У Мрђеновцу, само центар села није био под водом, а у Миокусу неким кућама се није могло прићи скоро месец дана.

"Било је страшно, уништено је све, од зграда, до свог намештаја, до беле технике, кућа је била 20 дана под водом, унутра је било 1,60 воде, а напољу 2,5 метара споља воде", каже Љиљана Враштановић из Миокуса.

"Врло је тешко то све поднети, да се живи десет живота, не може се заборавити шта нам се десило у том моменту", каже Драгиша Исаковић из Миокуса.

Уз помоћ државе, донатора, родбине и пријатеља, већина кућа је обновљена. Породица Пакљанац из Мрђеновца, после годину дана, поново је у својој кући.

"До новембра смо били код рођака у кући, нисмо могли да презимимо тамо зиму због грејање. Ова кућа је завршена пре пет дана, а до тада смо спавали нас петоро у једној соби, а свекар у другој, мокрој соби, ту смо били до пре пет дана", каже Љиљана Пакљанац из Мрђеновца.

Највише штете вода је нанела у плодним ораницама, и пластеницима.  У домаћинству породице Поповић, али и бројним другим, овог маја поново рађа поврће.

"Све ово је било под водом, отприлике, ту око четири метра је била висина воде, све је било тотално уништено, 100 одсто штета. Нешто смо добили преко Министарства пољопривреде, два пластеника смо добили преко наше цркве, а ово остало смо ми све својим радом и трудом обнављали", каже Ђурђа Поповић из Мрђеновца.

Од Добраве, Думаче и бројних канала није се могло заштити. За одбрану од Саве  на насип дуг 20 километара, на хиљаде Шапчана, добровољаца из целе Србије, војске полиције, ватрогасаца, поставило је на милионе џакова са песком. Од реке која је свакодневно бележила рекорде, бранило се осам дана и ноћи.

"Сви су били на насипу и спремни да помогу једни другима. Кад видим да пада киша, страх ме је да опет не буде поплава", кажу Шапчани.

На најкритичнијем делу насипа од Дреновца до Чеврнтије и даље стоје џакови. Ова деоница биће реконструисана средствима европских фондова, након одобрења пројектне документације која је завршена.

"Реконструкција кошта десет милиона евра, од тога, 4,2 милиона евра деоница Чеврнтија - Ревеница, 3,2 милиона десет километара од Бановог Брода до Црне Баре, и 2,6 милиона евра од Црне Баре до Бадовинаца", каже директор Водопривредног предузеће "Сава" Шабац Драган Топаловић.

Поучени прошлогодишњим недаћама, у шабачком крају на 19 најпроблематичнијих локација, очишћено је овог пролећа 20 километара мањих водотока и канала.

За превенцију од поплава, град је до сада издвојио 16 милиона динара, а овог лета, биће уложено још толико на уређењу корита речица и закрчене каналске мреже.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару