Реконструкција кровова у "Старом селу"

Музеј "Старо село" у Сирогојну, једини музеј на отвореном код нас, први пут од отварања с краја осамдесетих година прошлог века, почео је реконструкцију и замену кровова на аутентичним објектима, који осликавају народно градитељство и традицију златиборског краја.

После више од 2,5 деценије, колико већ чини сталну поставку Музеја "Старо село", кућа другог домаћинства, једна од најугроженијих овог комплекса који се простире на површини од око пет хектара, добила је нови кров, рађен старом техником "осаћанских" неимара.

"Оно што је ту специфично је то што се све ручно ради, посебно се познаје дрво, од чега се грађа извлачи за кров, од чега за брвна и за остале елементе у кући", каже Светлана Ћалдовић, виши кустос Музеја "Старо село" у Сирогојну.

Од 50 кућа, вајата, млекара, амбара, аутентичних експоната, који престављају културу  сатановања златиборског краја, по пројекту стручњака Републичког завода за заштиту споменика културе, кров ће бити замењен на три објекта.

"Ради се о изузетним експонатима које представљају саме грађевине, саме куће. У питању је ткз. у историји уметности позната "осаћанска етапа" народног градитељства. Просто су производ једног вишевековног искуства неимара", каже Алекса Цигановић, архитекта, конзерватор Републичког завода за заштиту споменика културе Београд.

Нови кров ускоро ће добити и највреднији, вајт под крстом, објекат настао пре готово два века, без иједног ексера и металног дела.

Прва фаза радова и замена дотрајалих кровова, коју је са три милиона динара помогло  Министарство културе, биће завршена до краја месеца.

"По завршетку ова три објекта која су најугроженија у музејској поставци, очекујемо средства из Министарства културе да почнемо пројекат реконструкције објеката који су следећи по угрошености. Листу угрожености је направио Републички завод за заштиту споменика културе", каже директор Музеја "Старо село"у Сирогојну Бранко Благојевић.

Реконструкцијом кровова музејских објеката у овој установи културе од националног значаја коју годишње посети око 40 хиљада гостију из свих крајева света, осим градитељских здања, биће сачувани и вредни експонати златиборске окућнице с краја 19. века.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару