Пожаревац, мања опасност од поплава

Пожаревцу једина опасност од поплава прети од Велике Мораве. На овој реци санирана је критична тачка на обали, која је до сада угрожавала одбрамбени насип.

Четири хиљаде кубних метара камена уграђено је у обалу Велике Мораве код села Пољана. Заштита такозване каверне, најкритичнијег места на току Велике Мораве код Пожаревца у дужини од 400 метара спречиће угрожавање стабилности одбрамбеног насипа.

Пожаревац не угрожавају ни Дунав ни Млава, већ Велика Морава, и то на месту десет километара удаљеном од града. Али, Пожаревац је на нижој надморској висини. Да је прошле године пукао насип на Великој Морави, град би вероватно био поплављен.

Пројекат санације обале Велике Мораве код Пожаревца финансиран је преко "Србијавода" из Националног програма за обнову водопривредних објеката оштећених у прошлогодишњим поплавама. Пожаревачка "Водопривреда" извела је радове у вредности од 20 милиона динара.

Технички директор предузећа "Водопривреда" Драган Савић каже да ће кроз даљи програм радова бити обезбећена цела ова нестабилна обала, у дужини од око два километра. За сада је заустављено оно што је било најопасније.

У Браничевском округу највећи проблеми су и даље у сливу Млаве и Пека. У Петровцу на Млави, који је прошле године задесила катастрофална поплава, страх од будућег изливања Млаве у центру града је, барем делимично отколоњен. Корито реке је очишћено и продубљено чиме је повећана њена проточна моћ.

По речима Радише Драгојевића, председника општине Петровац на Млави, осим уређења Млаве у самом граду, горући проблем је четири километра низводно од Петровца код села Каменова, где корито реке није регулисано.

Годину дана после поплава у Браничевском округу на Великој Морави, Млави и Пеку саниране су неке од најкритичнијих тачака, али опасност од изливања ових река у случају великих вода и даље постоји.

У предузећу "Водопривреда" кажу да на Великој Морави имеђу села Пољана и Жабара има више места на којима је обала оштећена, па је потребно њено уређење.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару