Принудно исељење Књижевне заједнице

Књижевна заједница и град Врање већ шест година воде више спорова пред судовима. Расправљало се о праву на организовање Борине недеље, Старих дана и исплати плата запосленима у Књижевној заједници, али и о Прибојчићевој кући. Пресудом Апелационог суда у Нишу Књижевној заједници "Борисав Станковић" наложено је исељење из ове куће.

Прибојчићева кућа у Врању две године је тема спора између Књижевне заједнице која је ту смештена 16 година и града Врања. Обе стране пред Судом покушавају да докажу да полажу право на ту имовину. Апелациони суд у Нишу је пресудио, Књижевна заједница се мора иселити из једног од најстаријих објеката под заштитом државе.

"Он ће бити у обавези да по добијању пресуде, ако је до сада није добио од стране суда, да се у року од 15 дана исели из Прибојчићеве куће. Уколико не поступи ми ћемо морати да га принудно иселимо", каже Драган Михајловић, градски правобранилац.

У Књижевној заједници каже њен уредник Мирослав Михаиловић, смештени су легати, рукописи, књижевни клубови и огранак Српског књижевног друштва.

"Ми се нећемо противити, али је град у обавези да обезбеди адекватан простор у коме би могли сви програми Заједнице да се одвијају", каже Цера Михаиловић, уредник Књижевне заједнице.

Михаиловић истиче да је Заједница већ шест година без елементарних услова за рад, плате двојице запослених, средстава за материјалне трошкове и програме. Локална самоуправа одговара да је само за организовање "Борине недеље" град протеклих 15 година, издвојио око 30 милиона динара.

"Уколико неко жели да прими руку, ви не можете да дате руку. Ми смо се трудили својски и борили да 2012.и 2013. године да буде одржана Борина недеља. Да није било воље града она не би била одржана", каже Зоран Антић, градоначелник Врања.

Град жели да Прибојчићеву кућу сачува као споменик културе и искористи за музејске поставке, а Михаиловић поручује да ће правду потражити и у међународним судовима.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару