Кучево - град мурала

Кучево ће убудуће красити мурали које тренутно осликавају студенти Факултета примењених уметности из Београда. Иницијатор овог пројекта је млади Кучевљанин, Бојан Вељковић, који такође студира примењену уметност, а подржао га је и његов град.

Ретки су они који студирају да би радили на скели. Бојан Вељковић, студент Факултета примењених уметности из Кучева, окупио је својих петоро колега са мастер студија у заједничкој одлуци да његов град, студенти и уметност више не буду невидљиви.

Марија Ђокић, Неда Ризановић, Драгана Марковић, Милош Ђуран и Војислав Марковић са Бојаном Вељковићем ових дана осликавају девет мурала на зградама и кућама у Кучеву.

Бојан каже да је најтежи део био уклопити интерес грађана, од сагласности станара, финансијера Општине и Факултета, пошто им је то био мастер рад, али све време их је вукла позитивна енергија и добра идеја.

"Што се тиче почетка каријере, мислим да је ово добар потез зато што нас упућује у даљу сарадњу са људима који ће моћи да наруче овакве ствари, и моћи ће да се шири култура не само у Београду већ и по другим малим местима", каже Марија Ђокић.

Теме мурала изабране су у складу са архитектуром Кучева и културним наслеђем овог краја.

Нови мурали су за Кучево и за културу у Србији врло важни, али су најзначајнији за студенте Факултета примењених уметности, јер је ово први пут да се мастер рад заиста изводи, а не завршава се само на скици.

Можеш ли да ми насликаш краву, лого за аутосервис или пекару, врло су честа питања Кучевљана који су одушевљени новом сликом града. Град сада добија на бојама и слике сматрају предивним.

Општина Кучево и Центар за културу овај пројекат препознају као унапређење своје туристичке понуде. За боје, смештај и храну уметника издвојили су 370.000 динара.

"Идеја је да Кучево прикажемо у једном новом светлу да пошаљемо поруку да култура није само трошак, већ инвестиција у будућност", каже председник Општине Кучево Новица Јаношевић.

Редовне су бриге студената како премостити јаз између студирања и првог посла. Млади уметници су за пола године искључиво својом иницијативом и ангажовањем, стигли од идеје до реализације. И већ им стижу позиви из других градова.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару