Помоћ за слабовиде близанце

Седмогодишњи близанци Ружица и Живко Степановић из села Витковац код Краљева су слабовиди од рођења. Њихова мајка је самохрани родитељ и од социјалне помоћи коју прима није у могућности да им купује адекватне наочаре сваки пут када им се диоптрија промени.

Ружицина и Живкова учитељица, Снежана Маџаревић је покренула доста акција да им се помогне. Децу такође учи да је помоћ најближих каткада неопходна и она су то схватила на најбољи начин. Са друге стране ови слабовиди близнаци су дружељубиви и увек спремни за игру.

"Много су добри. Трудимо се да им помогнемо и они нама помажу", каже Милица Станојевић, ученица првог разреда ОШ "Бранко Радичевић".

"Живко и Ружица су добри ученици и дивна деца. Већ се сада види да ће бити добри људи. Креативни, поштени и увек спремни да помогну", каже Снежана Маџаревић, учитељица у ОШ "Бранко Радичевић".

Ружица и Живко су кратковиди. Диоптрија им се креће од минус 7,5 до минус 10,25. Са свог места не виде шта пише на табли. Оно што учитељицу ипак највише боли јесте то што годинама носе поломљене наочаре са истом диоптријом. Они су из сиромашне сеоске породице и васпитавани су да буду добра деца без претераних прохтева.

"Учитељица је данас задала да цртамо шта хоћемо да имамо. Ја сам нацртао бициклу, скејтборд, патике и кућу", каже Живко Степановић.

"Ја сам нацртала исто што и ти", додаје Ружица.

Мајка Слободанка је самохрани родитељ и прима социјалну помоћ од свега 12.000 динара месечно. Кућа у којој живи још и бака је лепара, како кажу у овом крају. Направљена је од блата. Кров се урушио још пре неколико година и нико се не усуђује да им га поправи јер су и каблови за струју уплетени. Ипак мајци су најпреча деца која сваких шест месеци морају да иду код очног лекара на контроле. Тако све до 18. рођендана када их очекује друга операција.

"Ја само њима желим неку будућност. Да заврше школе и да стану на своје ноге. А њихов вид, рачунам да ће да успе", каже Слободанка Степановић, мајка слабовидих близанаца.

Село мало може да помогне тврди учитељица Снежана која је и предесдник Месне заједнице. Деца у селу често организују хуманитарне акције како би прикупила одећу и обућу за седмогодишне близанце. Да би се Ружици и Живку помогло потребно је да се укључи шира заједница. За почетка је довољно да им се купе и лепше и квалитетније наочари.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

     

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару